Ved midnatt natt til fredag kom Pink Floyd med fullstendig nyskrevet musikk for første gang siden The Division Bell som kom i 1994. Da kom singelen Hey Hey Rise Up som går til inntekt til organisasjonen Ukraine Humanitarian Relief.

Fant på Instagram


På den nye låten har bandsjef, gitarist og vokalist David Gilmour og trommis Nick Mason med seg Guy Pratt, som har vært bassist, arrangør og produsent for bandet både på konserter og på plater i snart tretti år, Nitin Sawhney på keyboards og Andriy Khlyvnyuk som er vokalist i det ukrainske bandet Boombox.

Sangen ble spilt inn i forrige uke i David Gilmours låvestudio. De har samplet Khlyvnyuks stemmet fra en Instagram-posting av ham hvor han synger en ukrainsk protestsang fra første verdenskrig, stående på det tomme Sofiyaska-torget i Kyiv. Tittelen på låten er hentet fra siste tekstlinje fra denne sangen, som oversatt blir "Hey Hey Rise up and rejoice".

- Vi har, som så mange andre, følt sinne og frustrasjon over denne forferdelige handlingen overfor et uavhengig, fredfullt og demokratisk land som ikke bare blir invadert, men som også får sitt folk myrdet av en av verdens supermakter, sier Gilmour. Som har en ukrainsk svigerdatter og barnebarn.

Mektig øyeblikk


- I 2015 spilte jeg en konsert på Koko i London til støtte for Belarus Free Theatre, hvis medlemmer har blitt satt i fengsel. Pussy Riot og det ukrainske bandet Boombox opptrådte på samme konsert. De skulle gjøre sitt eget set, men vokalisten deres, Andriy, fikk problemer med innreisepapirene. Dermed spilte resten av bandet sammen med meg. Vi spilte Wish You Were Here for Andriy den kvelden.

- Jeg leste nylig at Andriy hadde forlatt Boombox under en turné i USA og dratt tilbake til Ukraina for å bli med å forsvare landet sitt. Deretter så jeg denne utrolige videoen på Instagram, hvor han står på dette torget i Kyiv, foran denne nydelige kirken med gullkuppel, og synger i en by som var helt stille. Du hørte ikke noe trafikk eller bakgrunnsstøy på grunn av krigen. Det var et mektig øyeblikk som inspirerte meg til å skrive musikk som passet til det han sang.

Velsignet


Etter å ha skrevet musikken fikk han snakket med Andriy som lå på sykehus i Kyiv, hvor han forsøkte å komme til hektene igjen etter å ha blitt truffet av splinter fra et prosjektil.

- Jeg spilte litt av låten over telefonen for ham, og han ga meg sin velsignelse til å gi den ut. Vi håper begge at vi ved en senere anledning kan få møttes og få gjort noe sammen.

- Jeg håper låten vil få mye oppmerksomhet. Vi ønsker å samle inn penger til veldedighetsorganisasjoner som jobber for menneskerettigehter, og å gi gi vår støtte til det ukrainske folk. Vi vil vise Ukraina at mesteparten av verden synes det er helt feil at en supermakt kan invadere en uavhengig nasjon på den måten.

Hey Hey Rise Up er nå tilgjengelig:Omslaget til den digitale Pink Floyd-singelen Hey Hey Rise Up