Siden Gjeldsregisteret ble lansert sommeren 2019 har trenden for opptak av forbrukslån vært avtagende, frem til nå. I mars 2022 kunne vi se en økning i forbrukslån, og nordmenns samlede forbruksgjeld øker igjen for første gang siden november i fjor.

Boliglån er fortsatt den ledende delen av nordmenns lån, men nå øker altså forbrukslån igjen.

Så hvor enkelt er det egentlig å få innvilget et forbrukslån? Dersom man tar et dypdykk i hva som kreves for å bare få søknaden vurdert, så vil man se at det er mulig for de fleste å søke. I denne artikkelen skal vi se på hva som kreves av deg som låntaker. Jo mer kunnskap du har, jo større er sjansen for å få innvilget et forbrukslån.

Slik får du godkjent et forbrukslån


Bankene godkjenner gjerne søknader om forbrukslån digitalt. Dette er informasjonen du må oppgi når du søker om forbrukslån digitalt:

· Lånesummen du ønsker å låne
· Ditt eget fødselsnummer
· Navnet ditt
· E-post og telefonnummer
· Dersom du søker med en medsøker må du sende inn de samme opplysningene om medsøkeren
· Din sivilstatus, er du gift, har samboer eller er singel?
· Har du barn?
· Hvordan er ditt boforhold?
· Statsborgerskap, som regel må du ha vært bosatt i Norge de siste tre årene
· Hvilket ansettelsesforhold har du i din jobb?
· Brutto årslønn
· Har du noen bidrag eller leieinntekter i måneden?
· Har du boliggjeld eller fellesgjeld?
· Studielån
· Har du andre lån som for eksempel billån, båtlån, caravanlån eller MC-lån?
· Har du noen lån uten sikkerhet fra før som du betjener?
· Kredittkort, kortets kredittgrense og hvor mye kreditt som er benyttet
· Skal forbrukslånet benyttes til å refinansiere gjeld du allerede har?

Långiveren vil ta en vurdering om du får godkjent forbrukslån basert på denne informasjonen fra deg. Mange tilbydere vil imidlertid gi deg avslag ganske raskt dersom du ikke skulle ha økonomi til å betjene det lånebeløpet du ønsker deg.

Ser derimot banken at du har tilstrekkelig med økonomi til å betjene et lån uten sikkerhet vil din søknad gå videre til en kredittsjekk.

Når en kredittsjekk foretas blir likningshistorikken din hentet opp av et kredittopplysningsbyrå. Byrået ser på inntekten din, gjelden din, inkasso og/eller betalingsanmerkninger, samt andre ting som kan ha en innvirkning på betjeningsevnen din.

Like etter at Gjeldsregisteret gjorde sitt inntog fikk også långivere og banker hente informasjon om forbruksgjeld, som blant annet forbrukslån og kredittkort. Dette har bidratt til at det er blitt noe vanskeligere å få nye lån uten sikkerhet dersom du allerede sitter med flere fra før.

Godkjent forbrukslån


Er du ute etter å sende en søknad om et lån uten sikkerhet, bør du være forberedt på hvordan denne typen låneform skiller seg fra lån med sikkerhet.

Vi tar for oss et boliglån som tar sikkerhet i boligen din. Et forbrukslån krever ingen panteobjekter som sikkerhet, det er bare låntakers inntekt som står som sikkerhet for långiveren. Derfor er dette den viktigste faktoren når du skal søke om denne låneformen. Sjansene for å få godkjent forbrukslån øker jo høyere inntekt du har.

I dag kan du låne alt mellom 5000 kroner og 600.000 kroner uten sikkerhet.

Du bør imidlertid være klar over at dersom banken vurderer inntektsnivået som alt for lavt til å håndtere et forbrukslån, så vil sannsynligvis banken ha rett i det. Det vil uansett være en stor risiko å ta på seg gjeld dersom lommeboken ikke er stor nok. Det er også en grunn til at regelverket og gjeldsregistrene fungerer som en god beskyttelse for norske låntakere.

Tips: Bruk en forbrukslån kalkulator for å velge det beste mulig lånet.

Denne artikkelen er betalt innhold fra besteforbrukslån.no