Foto: Dean Chalkley

Suede er tilbake og kunngjør utgivelsen av deres niende studioalbum, som skal slippes 16. september 2022 via BMG.

I kveld vil Suede debutere den splitter nye singelen «She Still Leads Me On» live på scenen under en konsert i Belgia på Brussels Cirque Royal. Fans kan livestreame HER. Etter en premiere på Steve Lamacqs BBC 6 Music-show i ettermiddag, er den nye singelen tilgjengelig å lytte til nå.Da Suede begynte arbeidet med sangene som skulle bli til «Autofiction», bestemte de seg for å gå tilbake til det grunnleggende. I et trekk som minnet om deres mest formative dager, dro Brett Anderson, Mat Osman, Simon Gilbert, Richard Oakes og Neil Codling til et øvingsstudio i det øde Kings Cross og begynte å spille.

Om «Autofiction» sier Brett Anderson: "Autofiction is our punk record. No whistles and bells. Just the five of us in a room with all the glitches and fuck-ups revealed; the band themselves exposed in all their primal mess."

«Autofiction» ble spilt inn live i Konk-studioene i Nord-London med den mangeårige Suede-samarbeidspartneren Ed Buller. Ed jobbet først med bandet og produserte deres debutsingel «The Drowners», som har 30-årsjubileum denne måneden.

Hvis «The Drowners» for 30 år siden var en raslende hymne for den uskarpe seksualiteten og livligheten til uvanlig ungdom, så høres «Autofiction» ut som en kamp med bekymringer om et annet punkt i livet, som ikke er mindre viktig. "Autofiction has a natural freshness, it's where we want to be,” sier Brett Anderson. Og der Suede ønsker å være er på en måte det samme stedet som de var da de begynte for 30 år siden – en gruppe mennesker som lever av den rå følelsen av å lage musikk sammen i et rom. “When we were rehearsing and writing this record it was this sheer, physical rush. That thing where you're hanging on for dear life,” sier bassist Mat Osman.

Første singel «She Still Leads Me On» er sporet som rekonfigurerte hva albumet kunne være. En vakker sang skrevet fra Brett til hans avdøde mor. Som albumets tittel antyder, er «Autofiction» en av Andersons mest personlige plater til nå. Å reflektere over prosessen med å skrive anerkjente verk av memoarene Coal Black Mornings og Afternoons With The Blinds Drawn hjalp Brett med å få et nyvunnet perspektiv på seg selv som utøver og sanger i offentligheten, hvorav mye har blødd inn i lyrikken til «Autofiction».

I tillegg til å ville skrive en reaksjon på det britiske topp 5-albumet «The Blue Hour» (2018), som var like skarpt som hoppet fra den grandiose «Dog Man Star» til «Coming Up», etter to anerkjente dokumentarer (Mike Christies The Insatiable Ones for Sky Arts og BBC Four's Rock Family Trees), samtidig som 30-årsjubileet for debutsingelen «The Drowners» nærmer seg, ser «Autofiction» Suede gå inn i den fjerde fasen av bandets eksistens.

«Autofiction» tracklist:

1. She Still Leads Me On
2. Personality Disorder
3. 15 Again
4. The Only Way I Can Love You
5. That Boy on the Stage
6. Drive Myself Home
7. Black Ice
8. Shadow Self
9. It’s Always the Quiet Ones
10. What am I Without You?
11. Turn off Your Brain and Yell

Chalkley