Nas. Foto: Ingrid Slettemoen

De fleste har fått med seg at kunstnere har begynt å selge verk som digital kunst, eller såkalte NFT-er, men at musikkbransjen også har gjort det samme - har gått hus forbi hos mange. Imidlertid har et stadig økende antall artister begynt å selge sine melodier og rettigheter i form av nettopp NTF-er.

Dette fører oss videre til noen relevante spørsmål, nemlig hva er en NFT og hvordan kan du kjøpe NFT i dag? Vi skal ta deg med gjennom det du trenger å vite, samt se på noen spennende NFT prosjekter fra musikkens verden i denne artikkelen.

Hva er en NFT?


For de fleste har NFT-er blitt synonymt med digital kunst, men en NFT kan være stort sett hva som helst. En NFT er nemlig ikke et bilde, men heller en non-fungible token. Dette kan være nesten hva som helst, så lenge det lar seg digitalisere. Du kan derfor finne NFT-er i form av bilder, lydopptak, videoer og andre filformat.

NFT-er bygger på blokkjeden utviklet av Ethereum, noe som lar deg lage såkalte smartkontrakter på blokkjeden. Dette er kontrakter som er offentlig tilgjengelige og viser hvem som eier en bestemt NFT på blokkjeden. På denne måten kan man fritt omsette disse ved hjelp av blokkjeder ved å knytte de opp mot en digital lommebok.

Hvordan kan du kjøpe en NFT?


Ettersom NFT-er er knyttet til kryptovaluta og blokkjeder, så vil du trenge nettopp dette for å kjøpe en NFT. Du må derfor åpne en digital lommebok som fungerer til oppbevaring av dine digitale verdier. Deretter vil du måtte kjøpe noen Ethereum (det vanligste) som kan brukes til å betale for de NFT-ene du ønsker å investere i.

Her finnes det en rekke populære markedsplasser som omsetter NFT-er, men OpenSea er en av de største. Du kan bla deg gjennom en rekke ulike prosjekter, samt finne både musikalske og visuelle NFT-er.

Musikk NFT-er


Det siste året har et stadig økende antall musikere valgt å selge deler av katalogen sin som nettopp NFT-er. Her har vi blant annet sett en ikke-utgitt låt fra Whitney Houston selges som NFT, hvor inntekten gikk til Whitney E. Houston Foundation.

Andre musikere som NAS og Royal har også valgt å gi ut NFT samlinger som inneholdt både musikk og visuelle innslag. Et annet spennende prosjekt var NFT samlingen til Chi Modu - en profilert fotograf innen 90-tallets HipHop scene. Han publiserte en samling med 19 NFT-er der flere ikoniske bilder av Tupac, Wu-Tang, Mobb Deep og Snoop Dogg var inkludert.

Vi har også sett eksempler der opptak eller memorabilia fra konserter har blitt utformet som NFT-er. Her er det beste eksempelet Coachella som nylig lanserte sin første samling, men også flere mindre artister og arenaer har annonsert lignende prosjekter.

Oppsummering


NFT-er har blitt en attraktiv ny metode for artister som ønsker å selge deler av arbeidet sitt for en inntekt. Dette har ført til at mange store navn innen musikken har solgt både låter og memorabilia fra lange karrierer i form av NFT-er.

Denne artikkelen er et annonsesamarbeid med aksjebloggen.com