Det er noe grunnleggende som aldri endres, men som også er i stadig utvikling. Teknologien har drevet fram nye musikksjangere og nye måter å lytte til musikk på. De siste årene har blockchain-teknologi og kryptovaluta skutt i været i popularitet og teknologisk utvikling.

Blockchains er grunnmuren for NFT, men er kanskje mer kjent i forbindelse med kryptovaluta. Blockchainen som brukes til NFT-en heter Ethereum og har en egen kryptvaluta som heter Ether. Kryptovaluta var ment som digital valuta til daglig bruk, men brukes nå mest som investering. Ethereum-kursen kan selvfølgelig variere avhengig av mange faktorer, men NFT-er er med på å gjøre kryptovaluta til mer enn kun et investeringsobjekt.

Hva er NFT?


NFT-er, non-fungible tokens, har blitt spesielt populært. Dette er digitale tokens som lagers på en blockchain og kan registrere eierskap til en vare, alt fra digital kunst til arrangementsbilletter til fysiske luksusvarer. I følge Forbes utgjorde NFT-salgsvolum 25 milliarder dollar i 2021, sammenlignet med bare 95 millioner dollar i 2020.

For musikkindustrien kan NFT-er være spesielt transformerende når det gjelder å forme fremtiden. Sanger, tekster, hele album og digital kunst kan være NFT-er. I 2021 ble Kings og Leon de første til å gi ut et album, «When You See Yourself», som NFT. Hver unike token inneholdt eksklusive albumkunst og begrenset opplag «Golden Eye»-vinyl. I tillegg hadde de seks «Golden Ticket»-auksjoner. Disse garanterer eieren fire seter på første rad til ett show av hver Kings Of Leon-turné for resten av livet. For å garantere eksklusivitet var NFT-albumet kun tilgjengelig fra 5. mars til 19. mars 2021.

Som Kings of Leon har bevist, kan man med NFT-er kombinere musikk med andre ting. Lostboy NFT et populært musikkkollektiv som kombinerer musikk og kunst, i tillegg til å ha fokus på mental helse. Takket være smarte NFT-er som kan støtte flere formater, kan musikkrelaterte NFT-er vises forskjellig avhengig av hva slags tilgang de har.


Rettferdig kompensasjon


For musikere er kanskje det beste med NFT-er at de muliggjør rettferdig kompensasjon. Med streamingtjenester når man ut til et stort publikum, men man tjener nesten ingenting. En av de største mulighetene når det gjelder å bli kompensert for musikken er relatert til sekundær-, tertiær- og høyere-ordens markeder for NFT-er. Det kreves ofte at musikere gir fra seg eierrettigheter til plattformer når de signerer den første kontrakten. De kan også få ha problemer med å spore hvor musikken deres distribueres.

Med NFT-er trenger ikke musikere å gi fra seg eierskapet til musikken sin til plattformer fra starten. De kan velge å gi fra seg rettighetene til en sang eller et album når de lager en NFT, men kan de også beholde eierskapet ved å bake det inn i NFT-en. Siden det er en oversikt over eierskap innebygd i NFT-er sine metadata, kan den opprinnelige skaperen automatisk motta royalties hvis en NFT-eier selger NFT-en videre.

NFT-er byr på masse spennende muligheter for musikkindustrien og musikere. Det er en trygg måte å dele musikk på og musikere samt produsenter kan være trygge på at de får pengene de har rett på.

Annonsørinnhold