Foto: Stian Andersen

Syv år har gått siden trioen ga ut sitt forrige album, Cast in Steel. True North er en dokumentarfilm som viser a-Ha fremføre nye låter sammen med et filharmonisk orkester i Bodø. Opptakene skjedde på Svømmehallen i Bodø november i fjor. Fra midten av september 2022. Nå vises det på kino. Denne produksjonen har høy kvalitet i alle ledd.Sammen med Arctic Philharmonic fremfører Norges største popgruppe de 12 låtene fra platen True North. Trioen skuffer ikke. Låtene er varierte, og noen er storslagne låter, andre mer jordnære. Personlig fikk jeg mest sansen for den fengende Hunting in the Hills, men låter som I'm in, Bluest of Blue og tittelsporet er også lovende.

Nydelige bilder fra Nord-Norges ville, dramatiske natur kryssklippes med konsertopptakene. Regissør Stian Andersen har en elegant stil, og han er flink til å få bilder av A-ha på scenen sammen med orkesteret til å harmonere med spektakulære foto av snøkledde fjelltopper og skvulpende bølger. Bilder av brennende trebåt på havet pirrer fantasien, og gir følelsen av musikkvideo. Som et bildebrev fra Nord-Norge, ispedd musikk fra Norges fremst band, fungerer dette flott.

Magne Furuholmen snakker mest på lydsporet, og gir bl.a. uttrykk for bekymringer i forbindelse med klima-utfordringer. Pål Savoy-Waaktaar kan fortelle at han tilbrakte mange fine ferier i Nord-Norge som barn, mens Morten Harket snakker litt om dynamikken i bandet, og at han overlater mesteparten av låtskrivingen til de to andre. Heldigvis byr 63-åringen ennå på fantastiske vokal-prestasjoner under fremføringene. For de som vil bli bedre kjent med medlemmene i Norges største popsuksess anbefales forøvrig A-ha: The movie (2021). I og for seg interessant at bandet velger å produsere to filmer om seg selv to år på rad.

Jeg så den lange filmen på kino-lerret, og koste meg i 72 minutter på Lagunen kino. I september vises den på utvalgte kinoer.

True North hadde verdenspremiere 15. september og ble vist på 500 kinoer verden over, kun den dagen. Musikken fra filmen, samt to ekstra låter, slippes 21. oktober, samme dag som filmen blir tilgjengelig digitalt.