James Camerons spektakulær sc-fi-fabel fra 2009 var revolusjonerende innen 3D-teknologi, og den gjorde at flere actionfilmer ble lansert i 3D i påfølgende år. Fremdeles vil jeg si at Avatar 1 er den beste 3D-filmen. En stund var den også verdens dyreste produksjon. Selv om det er en del Holywood-blockbustere som har forbigått dens budsjett idag er Avatar fremdeles den mest innbringende filmen noensinne med 2,8 milliarder dolllar i omsetning. Handlingen er satt til det 22.århundre, mennesker koloniserer planeten Pandora, hvor de skal utvinne det kostbare mineralet Unobtainium Noe som gjør at de innfødtes livsgrunnlag står på spill, og at det utvikler seg til en konflikt mellom de to sivilisasjonene.Det 160 minutters lange eposet, som også byr på en ektefølt bekymring for naturen, er nesten like imponerende i dag som for 13 år siden. I september kommer filmen i oppgradert 4K IMax versjon. Ikke bare det visuelle er slående  men også effektene på lydsporet. Kamphelikoptre, roboter, ville fabeldyr, skytevåpen og andre lydeffekter merkes sterkere i denne versjonen. 

For musikkinteresserte er det også verd å notere seg at Cameron har tatt inspirasjon fra Roger Dean sine ikoniske Yes-albumcover i designet av naturen på planeten Pandora. Man kjenner igjen motiv fra Yessongs (1973), Yesterdays (1975) og Keys to Ascension (1996), .Dean saksøkte faktisk Cameron for dette i 2014, men uten å nå frem.
Avatar har eldret som en god årgangsvin, og slutten inneholder også en teaser fra Avatar 2. Den kommer på kino  i desember.