Suede. Foto: Ingrid Slettemoen

Britpop-legendene Suede, det musikalske fenomenet Tash Sultana, folkrockerne The Lumineers, de svenske nykommerne Girl Scout og bergensk nye rockehåp Kristi Brud utgjør første slipp til neste års Bergenfest.

Britpop-legendene Suede spiller i Bergen igjen for første gang siden 1996!

Det var med et brak Suede slo igjennom med deres selvtitulerte debutalbum i 1993. Platen landet dem #1-plassen på Storbritannias offisielle albumliste og en toneangivende posisjon som en de fire store innen 90-tallets britpop i selskap med Oasis, Pulp og Blur. Utgivelsene og singlene klatret til topps, ikke bare i hjemlandet, men også på de norske hitlistene.

Sist Bergen var så heldige å få besøk av Suede var i 1996 på USF Verftet. Denne gangen blir det under åpen himmel på Plenens gresskledde slette at vi får høre udødelige hits som “Animal Nitrate”, “Trash”, “Filmstar”, “Electricity” og “Beautiful Ones” i tillegg til låter fra deres niende album “Autofiction” (2022), som av Dagbladets anmelder ble beskrevet slik:

“Man skal ikke mange sekundene inn i “She Still Leads Me On” for å skjønne hvem som er avsender. De karakteristiske brutte gitarakkordene, den pulserende bassen og Brett Andersons klangfulle signaturstemme fyller lydrommet på sitt sedvanlige trygge og kompetente vis”.

Suede spilte også en aldeles strålende konsert på Øyafestivalen i sommer: Mesterlig av britpop-legendene

Gitarist og multi-instrumentalist Tash Sultana plukket opp gitaren allerede som treåring. Siden den gang har den australske artisten og enmannsbandet Tash Sultana inkludert en imponerende liste av instrumenter til repertoaret, blant annet piano, synth, bass, trommer, sampling, saksofon, fløyte, mandolin, oud og harmonica. I kombinasjon med unik gitarspilling, karakterisk looping-teknikk og fengslende vokal skapes et usedvanlig rikt lydbilde, et lappeteppe av neo soul, psykedelia og r&b, som beveger seg fra dub-inspirerte grooves til Østens gitarklimpring. Låtene har for lengst passert én milliard avspillinger på Spotify, ledet an av monsterhitene “Jungle” og “Pretty Lady”.

På det andre albumet “Terra Firma” – komponert, produsert, arrangert og spilt av Tash selv, fremkommer et imponerende teknisk talent, likevel fremført med musikalitet og nerve som kan måle seg med musikkhistoriens største gitarhelter. Vi gleder oss til å bli trollbundet av Tash Sultanas utenomjordiske talent.

The Lumineers vender tilbake til Norge for sin første konsert i Bergen på Bergenfest 2023.

Med en rekke nr #1-hits, har de amerikanske folkrockerne i The Lumineers steget raskt i rekkene over verdens mest elskede band. Med troverdig folkrock-faktor har bandet vokst fra små klubber og open mic scener til å selge ut konsertarenaer i hele verden. Bandet nevnes gjerne i samme åndedrag som Mumford & Sons, Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes og Arcade Fire, med allsangvennlige låter som kler både leirbål og de store konsertscenene. Vinneroppskriften gjør at de balanserer hårfint mellom massene og kritikernes favoritt.

Bandet er aktuell med det etterlengtede fjerde albumet «Brightside». Platen følger 2019s 'III', 2016's 'Cleopatra', og deres selvtitulerte debut fra 2012, som inkluderte den banebrytende gjennombruddslåten, "Ho Hey", som på Youtube alene har over 291 millioner avspillinger. Lumineers sine fengende melodier, i skjæringspunkt mellom roots-revival, indie, pop, folk og americana topper listene med imponerende 21 #1-hits på radiolistene i USA.

Du har hørt historien før: fire unge mennesker møtes mens de studerer og bestemmer seg for å starte band. Svenske Girl Scout ble kjent ved jazzlinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og dannet band på bakgrunn av en felles forkjærlighet for alt fra “Beatles til Burt Bacharach”.

Girl Scout har gjort live-show rundt om i Storbritannia og Skandinavia, blant annet byLarm i høst, der de har gjort seg bemerket med garage- og grungeinspirerte låter fremført med smittende entusiasme. "Hvor kan jeg finne musikken!?!?" er det mest stilte spørsmålet på sosiale medier. Girl Scout er endelig aktuelle med den lovende debutsingelen «Do You Remember Sally Moore?» sluppet på Made Records etterfulgt av EP som kommer i februar. Og med det befester Girl Scout seg som et band du bør følge med på i tiden fremover!

Lyden av ekte, bankende hjerteslag fra Kristi Brud kan høres på Bergenfest 2023!

Fire av de originale medlemmene fra sagnomsuste Hjerteslag har fått med seg Perlen fra Egge og stiger opp av asken som en storslått fugl Føniks av superfengende gitarrock. ”Spiller Ingen Rolle” er et drivende mesterverk med fengende popmelodier og allsang-tendenser, kledd i et slør av bittert mørke. En nådeløs og ærlig tekst som hinter om et oppgjør eller et punktum - og veien bort fra det.

Foruten Hjerteslag så er dette en samling med gode hoder som også er knyttet til en herlig bredde med prosjekter som Vestindien, EGGE, Professor Pez og Soft Ride. Dette er norsk pop/rock-historie i the making, så kjenn din besøkelsestid. På Bergenfest blir det mulig å få et lite innblikk mot en skjerv jordiske byttemidler. Et steg nærmere himmelen!