Foto: Tonje ThilesenMarte Solbakken er en norsk artist som nettopp har flyttet tilbake til Oslo etter ti år i California. Under artistnavnet Lilyer har hun tidligere gitt ut EP’en Maybe This is All You Can Be samt EP’en The Fields Lit up with Green produsert av Chris Cohen (Weyes Blood, Deerhoof, Le Ren). Neste år kommer hun ut med sin debut-LP, som er produsert av Jarvis Taveniere (Woods, Purple Mountains, Shannon Lay).

I morgen slipper Marte Solbakken låten Light up the Dark, men allerede nå kan du høre den nederst i denne saken.

- Jeg skrev denne låta i 2021 da jeg var hjemme i Norge på sommerferie, av alle ting. Jeg hadde hatt akkordene lenge, men visste ikke helt hva det handlet om før ordene «Light up the dark» dukket opp for meg. Jeg elsker kategorien trist julemusikk. For mange er det en vanskelig tid av året når man liksom skal ha det så innmari hyggelig, og musikk kan være godt selskap hvis man har det sånn. Det er kanskje spesielt sårt for de som kommer fra en komplisert familiesituasjon, sånn som jeg gjør. Men jeg tenker egentlig på det som en ganske håpefull sang. Den handler om å konfrontere sitt eget mørke under den mørkeste tiden av året, og klare å ta et visst eierskap til det. Og hvis man klarer det, kan ting bli mye lysere.

Marte flyttet tilbake til Norge i august, og en av de første ukene etter hjemkomsten spilte hun inn låten sammen med produsent Øyvind Røsrud Gundersen i Brageveien studio.

- Vi var enige om at det burde være kontrabass på den, selv om ingen av oss egentlig kan spille det – så det man hører er Øyvind sin kontrabass-debut. Jeg ville også ha koringer ala Suzanne av Leonard Cohen, så da fikk vi med Live Miranda Solberg (Louien) som er en av mine norske favorittartister.

Lytt til nydelige Light up the Dark her: