2022 har vært et spennende år for Beatles-fans. Høydepunktet for mange var at Revolver (1966) kom i ny remastret utgave. Beatles-festivalen har også blitt arrangert i Bergen for første gang. Bård Ose sin bok hvor han tar for seg alle Beatles-låtene har også kommet i ny og utvidet utgave. NRK-profilen fra Bergen, som er født i 1960, husker at han hørte She loves you på radioen i 1964 og ble øyeblikkelig fan.

Utvidet utgave

Passende nok het boken hvor Ose i 1990 tar for seg kvartettens låter for "Beatles hele livet". Den kom i nytt opplag i 2007, og har vært utsolgt i flere år. Nå foreligger en ny og fyldigere versjon av boken, hvor boken er utvidet med over 100 sider. Dessuten er det bedre design og flere bilder, av LP'er, singler o.l. Med andre en etterlengtet og sterkt forbedret utgave av den komplette Beatles-guiden på norsk.

Ose er en kreativ skribent, og flink til å drysse på med anekdoter, alternative tolkninger av tekstene, såvel som tekniske aspekt ved låtene. Det er også fint at han oppgir informasjon om interessante alternative versjoner, enten som live-opptak eller på Anthology-serien. Her er noe å lære for alle og enhver. Å lese om hvor og fra hvem John, Paul og George kunne ta musikalsk inspirasjon fra er artig

Artige anekdoter

Om låten Michelle på Rubber Soul (1965) kan man eksempelvis lese at McCartney hadde latt seg inspirere av en pretensiøs kunst-student i Liverpool 1959 som hadde for vane å synge romantiske viser på nonsens-fransk på fester. Dessuten hadde barndomsvennen Ivan Vaughan og hans kone Jan bidratt så mye på låten at McCartney senere innrømmet at de burde bli co-kreditert for teksten.

At Rain regnes som Beatles første psykedeliske utgivelse er heller ikke så kjent for folk flest. Singelen fra april 1966 inneholder lydopptak i forskjellige hastigheter, noe som gir sammensetning av instrumenter et alternativt inntrykk.

George Harrison skrev som kjent Something til Patti Boyd i 1969, men mindre kjent er at låten I need you på Help! (1965) også er dedikert til fotomodellen som Harrison møtte under innspillingen av A Hard Day's Night i 1964. At McCartney prøvde å etterligne Elvis Presley på vokalen til Lady Madonna og Fats Domino er nok heller ikke noe som den jevne Beatles-fan kjenner til

De 560 sidene som Bård Oses nye Beatles-bok består av formelig bugner av engasjement og kjærlighet til Beatles såvel som populærmusikk generelt. Dette er den perfekte julegave for Beatles-fans i alle aldre.