Den visjonære spanske sangeren Rosalía og den amerikanske hiphopartisten Lil Nas X troner øverst blant de 38 navnene som i dag ble annonsert til Roskildefestivalen 2023. I dagens slipp finner vi også innovatørene i svenske Fever Ray, drill-stjerneskuddet Central Cee, mye omtalte crunk-rapper GloRilla og den maskekledde publikumsfavoritten D1MA.

Banebrytende ungdomsikoner

Dagens offentliggjøring toppes av to musikere som på tross av sin unge alder har revolusjonert hva et heltebilde i popmusikk kan være. Spanske Rosalía har i løpet av få år blitt en global superstjerne som bryter ned kulturelle og musikalske barrierer. Da hun gjestet Avalon på Roskilde i 2019 leverte hun en oppsiktsvekkende kraftprestasjon. Fjorårets kritikerroste album «MOTOMAMI» er den perfekte oppvarmer til en ny seier under årets konsert som blir på den større Arena-scenen.

Rett over Atlanteren finner vi queer-ikon og hiphop-fenomen Lil Nas X som denne sommeren gjør sin første danske konsert. Amerikaneren toppet i 2018 Billboard Hot 100 i utrolige 19 uker med gjennombruddslåten «Old Town Road». En rekord han fortsatt holder, samtidig som han var den første til å toppe listen og komme ut som homofil.

Om bookingene sier programsjef Anders Wahrén:

– Rosalía sprengte både språk- og karakterskalaer da hun først besøke Roskildefestivalen i 2019, og siden da har hun vokst seg enda større. Lil Nas X er en banebrytende rollemodell for marginaliserte stemmer over hele verden og konserten hans på Orange Scene blir et regnbuefarget festfyrverkeri.
I dag er følgende navn lagt til plakaten for årets festival:

Lil Nas X (US)
Rosalía (SPA)
Central Cee (UK)
Fever Ray (SE)
J.I.D (US)
Lock Up (UK)
Rema (NIG)
Tinariwen (ML)
Armand Hammer (US)
Billy Woods (US)
Body Type (AU)
Brimheim (DK)
Candy (US)
Clara (DK)
Deaf Club (US)
Destroy Boys (US)
D1MA (DK)
DOMi & JD BECK (FR/US)
Florist (US)
Gabber Modus Operandi (ID)
Girls In Airports (DK)
GloRilla (US)
Grace Ives (US)
Jockstrap (UK)
Lady Neptune (UK)
Lucrecia Dalt (CO)
Mor (SE)
Nova Twins (UK)
Perturbator (FR)
The Po’ Ramblin’ Boys (US)
Siamese (DK)
TootArd (INT)
Wu-Lu (UK)Yaya Bey (US)

Meditative univers og hardcore begeistring

En annen, som i likhet med Lil Nas X berører temaer som etnisitet, seksualitet og marginalisering, er den London-baserte koreografen Malik Nashad Sharpe, også kjent som Marikiscrycrycry. Gjennom rytme og hardcore begeistring skaper han et rom med politisk brodd hvor drømmer for nåtiden og fremtiden materialiseres. Marikiscrycrycrys verker er tidligere blitt utstilt på blant annet Battersea Arts Centre og Center for Human Rights and the Art, og han nyeste verk «DARK, HAPPY, TO THE CORE» utvikles kun for Roskildefestivalen.

Foajeen til Gloria-scenen vil under årets festival forvandles til et meditativt univers for den danske billedkunstneren Lise Haller Baggesen og hennes installasjonsverk «A Space Where Your Voices Can Live». I arbeidet med dette unike verket har Baggesen hentet inspirasjon fra den danske kunstneren Caroline Ebbesen, som i store deler av sitt liv var innlagt på psykiatrisk avdeling i Roskilde.

Følgende navn er lagt til Roskildefestivalens Art & Activism-program:

Daria Blum (CH)
Kinga Bartis (ROM)
Lise Haller Baggesen (DK)
Marikiscrycrycry (US)