Foto: Synne Sofi Bønes/Jørn Haagestad/ Rick Grove/André Tribbensee

Hvert år siden 2010 har Musikknyheter.no spurt personer som jobber med musikk om hvilke nye norske artister de har særlig tro på i året som kommer. Musikkjournalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt frem de mest lovende, nye norske artistene for 2023.

I fjor toppet Hannah Storm kåringen foran Michelle Ullestad og Veps og alle har vi hørt mye til året som har gått.

Nå er det 2023 som gjelder, her er årets topp 10:1. Bo Milli


Bo Milli aka Emilie Østebø fra Karmøy blir spådd å få sitt store gjennombrudd i 2023. I fjor imponerte hun mange på by:Larm-scenen, og var et av de første navnene som ble annonsert for årets Øyafestival. Dagsavisen kalte en av konsertene hennes for «et energisk og finstemt sett med gitardrevet pop». Den Bergens-baserte jenta har så langt gitt ut fire låter, med produsenthjelp fra navn som Mikhael Paskalev og Odd Martin Skålnes. Nylig slapp hun låten «Good Kid», som er en selvkritisk vurdering av klimaproblemene verden står overfor. Internasjonal presse har også allerede lagt merke til navnet Bo Milli. Det er ventet at hun kommer til å slippe mye ny musikk senere i år. Les vår ferske intervju med Bo Milli.2. Tape Trash


Tape Trash er det nye prosjektet til Anders Magnor Killerud og Kristofer Mathias Staxrud som er kjent fra bl.a Team Me, Ludvig Moon og Spielbergs. Låtene deres er inspirert av musikken de selv hørte på da de var tenåringer og befinner seg i krysningspunktet mellom shoegaze og indie á la Bloc Party og Kent. Tilbake i 2020 kom de ut med EP’en «Not That It’s Over Now», som genererte P3-listing og konserter i Norge og Sverige. Singlene deres har også skapt internasjonal oppmerksomhet i nettmagasiner som Clash Magazine og The Line Of Best Fit. De siste årene har de jobbet med debutalbumet sitt i samarbeid med Øyvind Røsrud Gundersen og Hallvard Bonden. To singler er allerede sluppet fra albumet som er ventet senere i år.
3. Rick Grove


Norsk-amerikanske Rick Grove aka Eirik Grove, som er oppvokst i Lommedalen i Bærum, har tidligere vært gitarist i flere norske band. Nå satser han solo med en blanding av singer/songwriter-preg og en god dose rock’n’roll. I juni i fjor slapp han debutsingelen «Gun» og noen måneder etter fulgte han opp med låtene «Reptile» og «Reasons». Aftenpostens anmelder kalte låten «Reasons» for «herlig melodisk, fengende – og ordentlig amerikansk». Rick har allerede rukket å bli en live-favoritt på både Vill Vill Vest, by:Larm og Camp Øya og i februar venter Trondheim Calling. Han er signert på Mikhael Paskalevs eget label Braveheart Records, og de er nå i gang med debutalbumet hans.4. Witch Club Satan


Witch Club Satan er noe så sjeldent som et kvinnelig svartmetallband, og medlemmene beskriver seg selv som tre aktivistiske hekser. De er uerfarne musikere som endte opp med å ta bransjen med storm. Victoria Røising og Nikoline Spjelkavik jobber til daglig i sitt felles teaterkompani, mens Johanna Holt Kleive er skribent. I fjor ble de trukket frem som Øyafestivalens høydepunkt i NME og Rolling Stone Magazine, og i sommer skal de spille på Roskilde og Tons of Rock. Gjennom musikken ønsker bandet å fremme et feministisk budskap, og legge fra seg flink pike-drakten. De har så langt gitt ut to singler, «Hysteria» og «Solace Sisters», hvorav sistnevnte dreier seg om kvinnekamp og håp om en bedre fremtid.

5. Nelly Moar


Nelly Moar omtales som Bergens nye RnB-dronning. Som datter av jazztrommeslageren Nils Are Drønen vokste hun opp i en musikerfamilie og har nylig fullført en bachelorgrad i utøvende jazzvokal på Griegakademiet. Nelly har alltid blitt oppmuntret til å gå inn i musikkbransjen, og i mai i fjor ga hun ut sin selvtitulerte debut-EP. Der holder hun seg innenfor sjangeren RnB med preg av soul, pop og jazz. Musikken hennes beskrives som "perfekt RnB" med et stort internasjonalt potensial. Nelly holdt sin debutkonsert i fjor sommer på Bergenfest der hun fikk gode tilbakemeldinger, og videre fulgte opptreden på Vill Vill Vest. Det er ventet at hun skal slippe ny musikk om ikke lenge.

6. Kristi Brud


Etter en offentlig krangel mellom vokalist Robert Eldevik og resten av bandmedlemmene angående blant annet rettigheter rundt bandnavnet Hjerteslag har nå de resterende bandmedlemmene fått med seg Perlen fra Egge og startet bandet Kristi Brud.

Bandet spiller fortsatt superfengende gitarrock, dog noe mørkere enn hva man er vant til fra denne gjengen tidligere. Første singel ble sluppet oktober 2022 med tittelen «Spiller Ingen Rolle», som kan oppleves som ett oppgjør eller et punktum på det som har hendt og veien videre.

Kristi Brud er allerede booket for årets Bergenfest og ny låt kommer ut fredag 3. februar. Det er virkelig verdt å vente på mer fra dette bandet i fremtiden.

7. Makosir


Patrick Makosir, eller bare Makosir om du vil, startet å synge i barne og ungdomskoret Oslo Soul Children da han gikk i femte klasse. Rundt 2011 ble han programleder for Julemorgen på NRK og han hadde også en rolle i julekalenderen Snøfall, som ble vist på TV første gang i 2016. Her spilte han sammen med kameraten Filip Bargee, som han fortsatt lager musikk sammen med.

Makosir har drevet med musikk så lenge som han kan huske og spilt på det som kunne spilles på. Han gikk musikklinja på videregående skole og ble der introdusert for både piano og gitar samtidig som kompisen Filip hadde innspillingsutstyr hjemme. Dette åpnet nye muligheter for Makosir, som hadde skrevet tekster siden han gikk i åttende klasse.

I februar 2022 ble Makosir månedens Urørt på NRK P3 med låten «Klatre» og han har siden det gitt ut flere låter selv og samarbeidet med andre artister som William Gamborg og Hkeem. I tillegg har blant annet Lars Vaular vært ute og snakket positivt om Makosir.

8. William Gamborg


William Gamborg er fra Oppegård og han har fra ung alder elsket å underholde og uttrykke seg kunstnerisk. Han har bakgrunn fra både dans, skuespill og musikk og han har gått på musikkskolen LIMPI i Lillehammer. Musikalsk er han en blanding av R&B, rap og pop.

Debutlåten «Sørenga» kom ut i 2021, som han både skrev og produserte selv. Siden har flere låter kommet til og han har samarbeidet med blant andre Makosir, Hkeem og Boua. I oktober i fjor slapp han sin første låt gjennom Sony Music.

9. Vilde Bye


Bare 18 år gammel slapp tromsøværing Vilde Bye sin første plate mens hun fortsatt gikk på skole. Nå, nesten ett år senere, blir hun omtalt som en av de mest spennende nordnorske nykommere i 2023.
Vilde skaper en interessant blanding av country, pop med en unik stemme som minner om Duffy.

Hun har spilt gitar siden hun var seks år gammel og ble fort vant til å stå på scenen mens hun gikk på musikkskole. På mindre enn ett år har hun klart å opptre på store festivaler i landet, og en i Danmark mens hun fortsatt liker å spille i hjembyen av og til.

I desember var Vilde support for Dag Vagle og skal også være en av artistene på Trondheim Calling i februar. Nå som hun er ferdig med videregående skal hun satse 100 prosent på musikken sin og lover godt.

10. Ea Othilde


Hun har varmet opp for Amalie Holt Kleive, John Dee og Bo Milli. Ea Othilde Heimdal Baklund fra Oslo lager indie-folk og drømmepop med myke og rolige lyder.

Musikk ligger i familien til Ea, men hun vil ikke ta det alt for seriøst. Det skal være gøy og det hører man også. Ea skriver lenge på tekstene sine og prøver ikke å gjøre dem tilgjengelig for alle, men først og fremst for hun selv.

Hun var månedens debutant i P3 i mars 2022 og synger hovedsakelig om store overganger i livet som mange mennesker kan identifisere seg med. Hennes første EP kom ut i fjor mai og det finnes allerede planer å slippe ny EP i år.

(Artistomtaler av Charlotte Sissener, Lars-Ove Håhjem og Janina Wildermuth)Tidligere topp 3 i vår årlige ny norsk musikk-kåring:


2022: Hannah Storm, Michelle Ullestad og Veps
2021: Metteson, Lokoy, Murder Maids
2020: Kamara, Daufødt, Combos
2019: girl in red, Pom Poko, Emma Steinbakken
2018: Fieh, Sassy 009 og Emir
2017: Sigrid, Hajk og Amanda Delara
2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi

Disse har stemt i år:


Gøran Aamodt, Parkenfestivalen
Frank Nes, Bergenfest
Kristin Winsents, NRK P13
Sverre Aksel Eilertsen, by:larm og Parkteatret
Thomas Rydjord, Trondheim Calling
Robert Gjestad, Aftenpoten
Joar Nicolaysen, Kulturhuset i Bergen
Sjur Systad Tyssen, Urørt/ NRK P3
Bo Hustoft, Rockefeller/Sentrum Scene/ John Dee
Siri Narverud Moen, Ballade
Geir Rakvaag, Dagsavisen
Martin Midtbø Rokkones, Vill Vill Vest
Claes Olsen, Øyafestivalen
Daniele Jessen Aguilar, Deichman musikk
Toffen Gunnufsen, Slottsfjell
Jørgen Hegstad, NRK P13
Jon Vu-Yen Nguyen, NRK Urørt
Kim Aasli, Pstereo
Sten Ove Toft, BLÅ
Helge Skog, Feedback/Itromsø
Isak Harbitz, Bukta
Ådne Evjen, Deichman musikk/ Musikknyheter.no
Frida Fliflet, Musikkmagasinet Klassekampen
Stian Tangerud, TIDAL
Eskil Vestre, NRK P3
Stine Haugen, Oslo Konserthus/ Røverstaden
Victor Josefsen, Deichman musikk
Maria Rasmussen, Rockefeller/Sentrum Scene/ John Dee
Kristin Borgersen, NPS Music
Erik Valebrokk, erikvalebrokk.no
Emma Putnam, Hulen
Sebastian Smedberg, Langs Akerselva
Henrik Årby, Musikknyheter.no
Athithan Rayappu, Sørveiv
Guro Furunes Pettersen, Vinjerock
Atle Bredal, NRK P1
Emilie Berg Slangsvold, Verket Scene
Jørgen Berntson Aase, Bookd
Mathias Vasbotn Remmereit, X2 Festivalen/ Ekstremsportveko i Voss
Geir Magne Staurland, Natt & Dag
Frode Nakken, Rauma Artist
Thomas Müller, NPS Music

De som har stemt kan kun stemme på norske artister som ikke har gitt ut debutalbum pr. 31.12.2022