Det 55 år gamle bandet Yes gir ut sitt tjuetredje studioalbum, Mirror To The Sky, 19. mai. Dette er bare ti dager før de spiller på Sentrum Scene i Oslo.

Bandet har delt en video til sin splitter nye singel Cut From The Stars, som du kan se nedenfor. Det nye albumet er dedikert til Yes-trommeslager Alan White, som døde i mai i fjor. Han var trommis i bandet fra 1972 og fram til sin død. Før han ble med i Yes var han trommeslager for John Lennon og Yoko Onos Plastic Ono Band.

– Albumet er dedikert til Alan, sier Steve Howe, bandets lengst fungerende medlem, gitarist og produsent på Mirror To The Sky.

– Vi vil alltid savne Alan. Jay [Schellen] har allerede fungert som reserve for oss på trommer i mange år, spesielt i de periodene da Alan ikke var sterk nok til å gjøre hele showet med oss. På det nye albumet er han et offisielt medlem og har spilt alt av trommer.

Dette er også det andre studioalbumet Yes gir ut uten det siste gjenværende originalmedlemmet, bassist Chris Squire, som døde i 2015.

Howe sier dette er et viktig album for Yes.

– Vi har beholdt kontinuiteten i tilnærmingen vi etablerte på [forrige album] The Quest, men vi har ikke gjentatt oss selv. Det var hovedsaken. Som Yes gjorde på syttitallet fra det ene albumet til det neste, vokser vi og går fremover.

Han legger ikke skjul på at han synes flere av albumene Yes har gitt ut i den senere delen av karrieren ikke helt har holdt mål.

– Dette albumet viser at vi vokser og bygger oss opp igjen.

Fansen vil utvilsomt være glade for å høre at bandet denne gangen har gått tilbake til lange komposisjoner igjen. Fire av albumets ni sanger bryter er over åtte minutter, inkludert det nesten 14 minutter lange tittelsporet.

– Da vi fullførte The Quest, var det en del musikalske ideer til overs som jeg var spesielt interessert i å sette sammen og utvikle til noe større, fortsetter Howe.

– Så vi startet Mirror To The Sky med to timinutters spor, som ble Luminosity og tittelsporet. Da vi startet arbeidet med den nye platen, var det veldig oppmuntrende å ha disse to sporene.

Alt vi måtte gjøre da var å få dem til å vokse, og deretter se hvem som hadde andre sanger og hvilke vi kunne samarbeide om.

Mirror To The Sky vil være tilgjengelig i flere formater, alle med illustrasjoner av mangeårig Yes-kunstner og samarbeidspartner Roger Dean: Ltd Deluxe Electric Blue 2LP+2CD+Blu-ray og illustrert bok med plakat, Ltd Deluxe 2CD+Blu-ray illustrert bok med plakat, Ltd 2CD Digipak, Standard CD Jewel case, Utbrettbar 2LP+LP-hefte og digitalt album.

Blu-ray-utgavene inkluderer albumet som Dolby Atmos, 5.1 Surround Sound, instrumentale utgaver og Hi-Res Stereo-mikser.

Se vidoen til Yes' nye single her: