– Jeg følte det som jeg hadde blitt voldtatt. Det var Mike Oldfields egne ord om sitt første ordentlige intervju, som han ga lenge etter at han hadde laget storselgeren Tubular Bells. Et album som var grunnlaget for Richard Bransons Virgin-imperium.

Eksorsisten


Oldfield var en plaget sjel. Han slet sterkt psykisk og ifølge Tom Newman, som produserte Tubular Bells, gikk han konstant rundt med tårer strømmende ned ansiktet. Men ut av denne lidelsen lagde Mike et 25 minutter langt musikkstykke, med en senere svært, svært kjent pianomelodi som intro. Han satte sammen en demo av det på en opptaker som han fikk låne av Kevin Ayers, bandlederen i bandet Mike hadde vært en del av siden han var 15 år.

Ingen plateselskap ønsket å gi ut musikken, så Tom Newman spilte det for Simon Heyworth, som tok det med til sjefen sin, Richard Branson. Lang historie kort: Branson lagde sitt eget plateselskap, Virgin Records, og ga den ut selv, som det første albumet på selskapet.Tubular Bells kom ut 25. mai 1973 og begynte sakte, men sikkert, og gå oppover hitlistene. Da platen ble brukt som tema i den svært beryktede skrekkfilmen Excorsisten ble albumet også en storselger i USA (hans eneste store suksess der). Richard Branson bønnfalt Mike om å gjøre intervjuer og dra på turné. Men Mike nektet og stengte seg inne i sin egen verden. Heldigvis vil nok mange si, for det har blitt en lang karriere med masse bra musikk ut av det.

En gjenutgivelse i flere formater av Tubular Bells, som til nå har solgt 16 millioner på verdensbasis, vil bli utgitt 26. mai for å markere 50-årsjubileet. Den vil være tilgjengelig som dobbel LP og CD og som Blu-ray med både 5.1 surround og Atmos surround.

Har trukket seg fra alt


I 1992 lagde Mike Oldfield Tubular Bells 2, med variasjoner av temaene fra originalen, og i 1997 fulgte Tubular Bells 3, hvor han lekte seg med trancemusikken han lyttet til da han bodde på Ibiza året før. For fem år siden var det meningen at Tubular Bells 4 skulle komme ut. Han sendte plateselskapet en åtte minutter lang forsmak, for deretter å trekke seg deretter fra alle framtidige innspillinger og opptredener, noe som førte at fansen har spekulert i hva som egentlig skjedde i alle årene som har gått siden. Nå dukker demoen opp for første gang, under tittelen Tubular Bells 4 Intro. Dette kan godt være det siste musikkstykket noensinne som er spilt inn av Oldfield.

Vinylversjonen av Tubular Bells – 50th Anniversary Edition inneholder en halvhastighets Abbey Road-master av den originale 1973-miksen, nylig ferdigstilt av Miles Showell, samt et ekstra album som samler sjeldne og uutgitte variasjoner av Tubular Bells.

Blant disse finner vi Tubular X, som var Oldfields versjon av Mark Snows tema til The X-Files. Dette var opprinnelig bonusspor på platen med musikk fra X-files-filmen i 1998. Også inkludert er Tubular Beats-remikssamarbeidet han gjorde med YORK, pluss den originale Mike Oldfield's Single (Theme From Tubular Bells), laget som svar på en uautorisert amerikansk singel som inneholdt et utdrag fra albumet. I 2012 kom musikken han framførte under åpningsseremonien av OL i London ut som en svært sjelden 12-tommer. Denne, kalt Tubular Bells/In Dulci Jubilo er også inkludert.Det originale albumet har blitt mikset i Dolby Atmos av David Kosten, og denne miksen vil bli utgitt digitalt og som en del av SDE Blu Ray-utgaven. En spesiell digital samleutgave vil også være tilgjengelig.

- Når jeg igjen lytter til de musikalske utgivelsene til en angstfylt tenåring, er det vanskelig å tro at det faktisk var meg for 50 år siden," sier Oldfield.

- Musikken høres ikke så angstfylt ut, men jeg husker årene med arbeid og stress som skapte Tubular Bells. Alt var innspilt live i studio uten alle studiotriksene vi er så vant til å bruke i dag. Da jeg laget Tubular Bells ante jeg ingenting om at noen noensinne ville få høre det, enn si feire det fem tiår senere! Takk til alle som har lyttet gjennom årene.