Thomas Bangalter har åpnet opp om karrieren sin etter Daft Punk – og forklart årsakene bak at de oppløste den ekstremt suksessrike duoen.

Musikeren – som grunnla den franske elektronika-duoen med Guy-Manuel de Homem-Christo – forklarer i et nytt intervju med BBC om hvorfor han ønsket å distansere seg fra imaget bandet hadde.

- Daft Punk var et prosjekt som med disse robotkarakterene visket ut grensen mellom virkelighet og fiksjon, sier han i intervjuet.

- Det var et veldig viktig poeng for meg og Guy-Manuel å ikke ødelegge fortellingen mens den pågikk. Jeg elsker teknologi når den er et verktøy [men] jeg er på en eller annen måte livredd for forholdet mellom maskinene og oss selv. Nå som historien er avsluttet, føles det interessant å avsløre en del av den kreative prosessen, som var veldig menneske-basert og ikke basert på algoritmer av noen slag.

I følge Bangalter er fremveksten av AI og dens økende innflytelse over den kreative prosessen en del av årsaken til at han nå ønsker å distansere seg fra elektronisk musikk.

- Jeg er bekymret over hvordan den økende bruken av kunstig intelligens vil påvirke måten vi lager musikk på, sier han og forklarer hvordan den del fans antagelig ville begynt å misforstå duoens intensjoner.- [I Daft Punk] prøvde vi å bruke disse maskinene til å uttrykke noe som var veldig rørende, ting som et menneske kan føle, men som en maskin ikke kan. Vi var alltid på menneskehetens side og ikke på teknologiens side... Jeg elsket karakteren min, men det siste jeg ønsker å være i den verden vi lever i nå i 2023 er å være en robot.

Både Bangalter og De Homem-Christo bestemte seg for å oppløse duoen i 2021. Etter splittelsen annonserte Bangalter sitt første soloalbum på over to tiår, Mythologies, som opprinnelig ble laget som et ballettpartitur og fremført på Bordeauxs Grand Théâtre de Bordeaux i juli i fjor. Albumet kommer ut langfredag (7. april) og to singler, L’Accouchementog Le Minotaure er allerede sluppet.

Bangalter sier i intervjuet at han ble tiltrukket av prosjektet siden han kommer fra en familie som er involvert i kunst. Både moren og tanten var begge dansere og onkelen hans var dansekoreograf.

- Moren min gikk bort for rundt 20 år siden, og det å gå tilbake til den verdenen igjen minner meg om en viss tid i livet mitt. Så det var litt nostalgisk, samtidig som det var et veldig nytt eventyr. I tillegg likte jeg ideen om å skrive musikk som ikke krever forsterkere eller strøm. Det var bare meg og notearkene.

Det er også en bok på vei kalt After Daft som både handler om den kommende utgivelsen og bandets historie og deres store innflytelse på elektronisk musikk. Boken skal ankomme publiseres 2024, og vil inneholde bidrag fra artister som Franz Ferdinand, CSS, Disclosure, Porter Robinson og flere.