Foto: Stian Andersen

For knappe 100 år siden, med for mange tomter og for lite folk, leide jordeiere i Los Angeles inn låtskrivere til å skrive radioreklamelåter om hvor fint det var der for å lokke folk fra resten av USA til å flytte dit.

Lite visste de at lyden av California fremdeles skulle fortsette å tiltrekke seg håpefulle drømmere fra alle kanter av kloden og blant annet treffe en ikke-fastspent, intenst lyttende guttunge i baksetet på lysebrun Saab på Bislet, ca. 1979.

«Nok Levi´s jeans, for mange vinylplater og litt lite pålegg» sier Øystein Greni om barndommen.

«Jeg ble hjernevasket av musikken, filmene og skateblader. Vinylplatene byttet fatter’n til seg mot 501».

Da Bigbang hadde sitt første "residency" på Spaceland i Silverlake høsten 2005 var det akkurat som om en hel barndoms preppe-arbeid falt på plass i ett eneste Eureka-øyeblikk.

«Det er jo her jeg vil bo, alle ideer virker så gode her» tenkte Greni.

Fire år, litt Tono-inntekt og en håndfull festivalgigger senere kjøper han et falleferdig hus i det fortsatt beryktede Echo Park. Ikke lenge etterpå er et falleferdig skur i hagen i ferd med å gjenoppstå som Magic Gas Studio, oppkalt etter den lokale, familieeide bensinstasjonen nedi veien. Her har utallige artister spilt inn, skrevet, komponert og arrangert musikk med den rustikke nesten fjellhytte-aktige atmosfæren siden det sto "jamme-klart" i 2010.

Hva skjer med samspillet til musikere som har gjort flere tusen jobber og like mange lydprøver og øvelser sammen i mer enn 20 år? Hør på Olaf Moses Olsen og Nikolai Hængsles spill på låter som «Divin In» og «Tune for believers». Niko, Olaf og Øystein kan gjøre mye forskjellig musikalsk, men alltid med en overbevisning om at musikken heller skal være levende enn maskinell.

Og er Bigbang egentlig et rockeband eller er det soul? Eller burde de vært iført Paisley-skjorter og meldt flytting til Moss? Med låter som «Dogtown Boys» - nok en Beatles-aktig 12 strengs «Rickenbacker Anthem» - like mye Motown som the Byrds. Skal vi bry oss om at de selv forteller at dette er den første platen vi har spilt inn med «god stemning» i studioet?«Le Californie» er Bigbang ellevte studioalbum og oppfølgeren til det kritikerroste albumet "Glory Chord" fra 2019. Albumet ble spilt inn i FA studio i Oslo og Øysteins studio MAGIG GAS i Los Angeles.

Vi ba Øystein Greni om å lage en spilleliste med hans versjon av lyden av California. Bigbang-sjefen forteller:

Inspiration information - Shugie Otis
— En helt egen følelse, myk og rytmisk på en kul måte.

Juliette - Little Feat
— Lowell George, David Lindley og Ry Cooder er de hellige tre konger av California "åndseliten"; dyktige og oppfinnsomme slide gitarister, men særlig Lowell. også en fantastisk sanger og låtskriver.

If you want me to stay - Sly and the Family Stone
— Kos i studio sent og tidlig.. hehe

Circles in sand - Honk
— Fra en surfefilm. Tror mange ikke har hørt denne, veldig kul og californisk i sitt utrykk.Weasel and the White Boys Cool - Rickie Lee Jones
— Min barndom i baksetet i SAAB 99, men Rickie Lee Jones synger og skriver og er bare så sinnsykt kul, ærlig, sårbar og åpen på en veldig "LA på sitt beste" måte.

How I got over - Aretha Franklin
— Bra øyeblikk fra en kirke i LA med mye bra folk og vibb.

Bringing it back- JJ Cale
— I varmt vær innbiller jeg at man lettere får til de greiene her... sterkt særpreg og følelse.

Baltimore - Randy Newman
— Jada! bra take, god låt! Warner-produksjonene fra sent 70 låter veldig bra.Turnédatoer for sommeren 2023:

23.juni 23 - Festidalen, Uskedalen

01.juli 23 - Havgaprock, Haramsøy

08.juli 23 - Trænafestivalen, Træna

20.juli 23 - Malakoff Rockfestival, Nordfjordeid

22.juli 23 - Helgeroa Havn - Bryggesleng, Larvik

29.juli 23 - Fres Festival, Fresvik

05.aug 23 - Fjordfesten, Sandefjord

11.aug 23 - Beitostølen Live, Beitostølen

12.aug 23 - Øyafestivalen, Oslo

18.aug 23 - Bakgården i Harstad, Harstad

19.aug 23 - Mellom Halla, Lillehammer