I Norge, mange deler av verden, var hennes største suksess megahiten Nothing Compares 2 U, som var en sang skrevet av Prince.

I en uttalelse skriver sangerens familie:
    "Det er med stor sorg vi kunngjør bortgangen til vår elskede Sinéad. Familien og vennene hennes er knust og har bedt om at deres privatliv blir respektert i denne svært vanskelige tiden."

Den irske statsministeren Leo Varadkar hyller henne og sier at musikken hennes "var elsket over hele verden og talentet hennes var uten sidestykke og uten sammenligning".

Fikk gitar av nonne


Sinéad Marie Bernadette O'Connor ble født 8. desember 1966 i den velstående Glenageary-forstaden Dublin. Hun var det tredje av fem barn til Sean O'Connor og kona Marie. Paret hadde giftet seg da de vær svært unge og forholdet deres tok slutt da O'Connor var åtte. Etter å ha vært involvert i mye trøbbel ble hun plassert i Dublins An Grianan Training Centre. En nonne oppdaget at den eneste måten å holde denne opprørske tenåringen i sjakk på var ved å kjøpe henne en gitar og skaffe henne en musikklærer. Det skulle bli hennes redning.

Etter hvert flyttet hun til London og fant seg en erfaren manager i Fachtna Ó Ceallaigh, som tidligere hadde jobbet for U2. Hun avviste bestemt forsøk fra plateselskapet på å endre punk-utseendet hennes og bli mer jentete.

- Det de beskrev," sa O'Connor senere til Daily Telegraph, - var faktisk elskerinnene deres. Da jeg påpekte dette for dem tok de det ikke så veldig bra.

Hun kom også i konflikt med produsenten som ble hentet inn for å jobbe med debutalbumet hennes. Etter mye overtalelse lot plateselskapet henne produsere den selv. På dette tidspunktet var hun gravid i sjuende måned. Faren til barnet var trommis, John Reynolds, som hun senere giftet seg med.

The Lion and the Cobra, utgitt i 1987, ble en stor suksess. Den inneholdt det som skulle bli den typiske O'Connor-lyden, overdubbede harmonier og atmosfæriske bakgrunner holdt sammen av hennes særegne stemme. Den fikk en Grammy-nominasjon for beste kvinnelige rockevokal.

En singel, Mandinka, gjorde det bra i USA og var sangen hun valgte å synge på Late Night med David Letterman. Dette var hennes første amerikanske TV-opptreden i primetime.Det store gjennombruddet


I 1990 kom albumet I Do Not Want What I Haven't Got, som vant Grammy. Det inneholdt hennes mest suksessrike singel, en cover av Prince-låten Nothing Compares 2 U, en låt Prince hadde gitt ut med sideprosjektet sitt the Family. Dette albumet kom på 1. plass på VG-lista og det samme gjorde singelen.

Hun gråt under innspillingen av videoen og sa senere at hun syntes det var vanskelig å synge sangen fordi den minnet henne om tapet av moren hennes, som døde i en bilulykke i 1985.

Rev i stykker bilde av paven


O'Connor ga til sammen ut 10 studioalbum. Tre av disse kom inn på VG-lista, men det var albumet som inneholdt Nothing Compares 2 U, I Do Not Want What I Haven't Got, som var hennes største suksess.

O'Connor bodde i Dublin, og i fjor døde hennes 17 år gamle sønn, Shane, bare noen dager etter at han ble meldt savnet.

Hun skrev på sosiale medier etter hans død at han hadde "bestemt seg for å avslutte sin jordiske kamp" og ba om at "ingen må følge hans eksempel".

I løpet av livet har hun både vært prest, artist og skuespiller. I 2018 konverterte hun til Islam og endret navnet sitt til Shuhada'. Hun fortsatte likevel å opptre som Sinead O'Connor.

I 1992 fant en av de mest kontroversielle hendelsene i hennes karriere sted da hun rev opp et bilde av pave Johannes Paul II på det legendariske amerikanske TV-programmet Saturday Night Live. Etter en acapella-framføring av Bob Marleys låt War, så hun rett i kamera og sa "bekjemp den virkelige fienden". Hun beskyldte i ettertid den katolske kirke for å dekke over alvorlige overgrep. Hendelsen resulterte i at hun ble utestengt på livstid av TV-selskapet NBC. Mange artister fordømte henne, blant annet Madonna og Frank Sinatra, og hennes store internasjonale karriere var på mange måter ødelagt etterpå.- Jeg angrer ikke på at jeg gjorde det. Det var strålende, sa hun i et intervju med New York Times i 2021. De siste årene har det kommet fram at alle hennes beskyldninger mot Den Katolske Kirke og den daværende paven stemte, og mange har ment hun fortjente en unnskyldning og en oppreising.

Prince slo henne


Sinead O'Connor var innom mange sjangre i sin karriere: Rock, pop, reggae, tradisjonell irsk folkemusikk og mer. Hun har også spilt inn musikk med artister som Moby, Delerium, Roger Waters, Nick Wright, Peter Gabriel (som hun var i et forhold med), The Chieftains og Massive Attack.

Prince jobbet hun derimot aldri direkte med. Hun snakket om Prince i et intervju med NRK i november 2014.

- Jeg møtte ham et par ganger. Vi kom ikke overens i det hele tatt. Faktisk begynte vi å slåss. Han tilkalte meg til huset sitt etter Nothing Compares 2U, og det er dumt å gjøre dette mot en irsk kvinne. Han sa at han likte ikke at jeg bannet i intervjuer. Så jeg ba ham om å dra til helvete. Han ble ganske voldelig. Jeg måtte rømme huset hans klokken 5 om morgenen. Han slo kraftigere enn meg.

På Graham Norton noen år senere sa hun at denne historien var sterkt overdrevet, og i sin svært bejublede selvbiografi skrev hun at han var en fin fyr.

Grunnen til at O'Connor døde er foreløpig ikke kjent.