Robbie Robertson, som var gitarist og låtskriver for den kanadisk-amerikanske gruppen The Band, døde onsdag 9. juni, 80 år gammel. Bandets musikk regnes for å være blant de viktigste inspirasjonskildene til Americana-sjangeren.

I en uttalelse fra manageren hans blir det fortalt at han døde, etter lang tids sykdom, omgitt av familien.

Bob DylanThe Band var et innflytelsesrik band på slutten av 1960-tallet. Robertson skrev noen av The Bands mest kjente sanger, inkludert The Weight og The Night They Drove Old Dixie Down. Han ble født Jaime Royal Robertson i Toronto i 1943, og dro hjemmefra for å satse på en musikkarriere i en alder av 16. The Band var også kjent for å ha turnert som Bob Dylans backingband. Det var de som var bandet hans under den beryktede turneen der Dylan gikk fra å være akustisk til å spille på instrumenter som var elektriske. Mange så på det som et svik, og Dylan har mange ganger skrytt av bandet for at de ikke bare backet ham musikalsk, men også gjennom en tung tid. De spilte også med Dylan i 1974.

The Band gjorde stor suksess med sitt debutalbum fra 1968, Music From Big Pink. Da albumet kom ut var det totalt forskjellig fra det musikalske landskapet som eksisterte i populærmusikken da. Samtidig inneholdt det elementer fra alt gruppen hadde vokst opp med av musikk. Det var vel Bruce Springsteen, som i dokumentaren «Once Were Brothers» fra 2020, oppsummerte det best:

- Det er som om du aldri hadde hørt dem før og samtidig som du følte at de alltid hadde vært der.

Martin ScorceseMange følte at musikken deres fanget det rustikke sørlige USA på en bunn ærlig måte, til tross for at de fleste av bandets medlemmer hadde vokst opp i Canada. De ga ut en rekke anerkjente album i løpet av 1970-tallet, og selv om Robertson var den som skrev mest har han alltid framholdt at alle i bandet bidro og var viktige for deres musikalske utvikling. Selv sang han sjelden på låtene, og foretrakk å la gitaren snakke for seg.

I 1976 ga bandet det som den gang ble kalt sin siste konsert. Den ble holdt i San Francisco og ble kalt «The Last Waltz», og hadde gjesteartister som Joni Mitchell, Van Morrison til Muddy Waters, Neil Young og ikke minst Bob Dylan. En film av showet, utgitt i 1978 og var regissert av Martin Scorsese, som Robertson skulle samarbeide mye med. Filmen ble i 2020 klassifisert av magasinet Rolling Stone som «den største konsertfilmen gjennom tidene». Bandet ble innlemmet inn i Rock & Roll Hall of Fame i 1994.Etter å ha spilt sitt siste show som et fullt band i 1976, ble de gjenforent flere ganger på 80- og 90-tallet. De ga i denne perioden ut en rekke album, og dro på mange turneer. Men dette var uten Robertson som sammen med keyboardisten Garth Hudson var ett av to gjenlevende medlemmer av The Bands klassiske line-up.

Sa nei til Eric ClaptonListen over artister som sier de har vært inspirert av The Band er lang. Alt fra Elton John til Eric Clapton. Sistnevnte ble så inspirert at han lobbyerte hardt for å bli medlem av The Band, men ble høflig avvist.

I 1987 innledet Robertson en solokarriere med sin selvtitulerte plate Robbie Robertson. I tiårene som fulgte ga han ut ytterligere fire soloalbum, selv om bare det første solgte til gull. Mesteparten av hans profesjonelle karreire etter The Band ble viet til filmarbeid, ofte i samarbeid med Martin Scorsese. Her fungerte han enten som musikkprodusent, veileder eller som komponist av partiturer. De to jobbet sammen på kjente filmer som «Raging Bull» og «Casino». Mr. Robertson fungerte også som musikkprodusent eller komponist på mange lydspor for film- og TV-prosjekter, og skuespilte til og med litt selv mot Jodie Foster og Gary Busey i 1980-filmen «Carny».

Scorceses til The Irishman fra 2019 ble det siste samarbeidet de gjorde. I en uttalelse kaller kaller Scorsese Robertson for en "gigant" og "en konstant tilstedeværelse i mitt liv og arbeid."

- Lenge før vi en gang hadde møttes, spilte musikken hans en sentral rolle i livet mitt og for millioner av andre mennesker over hele verden. Hans bidrag til kunsten var dyp og varig.

Rolling Stones-gitarist Ronnie Wood skrev på X, tidligere kjent som Twitter:

- Så trist å høre om Robbie Robertson - han var en nydelig mann, en god venn og vil bli dypt savnet.

Stevie van Zandt, skriver at at Robertson var en "god venn" og "undervurdert briljant gitarist".

Den kanadiske sangeren Bryan Adams la ut et bilde av Robertson og skrev:

- Takk for den fantastiske musikken og de gode møtene.