Foto: BIFF (Pete Doherty)

Rockeikons problemer 

Den nye dokumentaren om britiske Peter Doherty var det stor interesse for på festivalen. Den har undertittelen "Stranger in my own skin" og er regissert av Dohertys kone Katia de Vidas. Gjennom tre tiår har hun filmet Pete, og selv om Dohertys musikkarriere står sentralt, er det fortrinnsvis hans rusproblemer og mental helse som dokumenteres i den intime filmen om en rockestjernes utfordringer med suksess og rus.Scream of my Blood: A Gogol Bordello Story er filmen om New York-bandet som i 24 har spredt romani-musikk og østeuropeisk festkultur til den vestlige verden. Denne dokumentarfilmen gir innblikk i bandets eksentriske konserter og eklektiske miks av punk og folkemusikk.

Fransk disco og futuristisk synthmusikk

Disco Boy er en fiksjonsfilm om en mann fra Hviterussland som flykter til Frankrike og verver seg i Fremmedlegionen. På et oppdrag i Nigeria opplever han en skarp situasjon som gjør at han blir traumatisert, og discokultur i Paris blir en nøkkel til å behandle traumene på. Det spennende soundtracket er signert Vitalie.Oliver Stone sin siste film er en dokumentar om positive sider ved bruk av atomkraft, som det argumenteres for at er den mest bærekraftige energikilden. Nuclear Now er en typisk amerikansk dokumentar som er en pompøs hyllest til atomkraftverk. Det beste med filmen er soundtacket signert Vangelis (19443-2022). Hans keyboard står i stil med den enorme troen på fremtidsutsikter. Filmen er også dedikert til den greske komponisten som regnes som en pioner innen elektronisk musikk som er kjent for lydsporene til bl.a. Ildvognene, Blade Runner og 1492.

Norske filmer

Dokumentarfilmen Renessanseprinsen følger kunstmaleren William Heimdal (f.2003) fra Namsos gjennom fem år, og skildrer hvordan han går fra å være en ensom ungdomsskoleelev til å finne sin plass i livet og kunstmiljøet. Som 16-åring sier Hem at han skal bli tidenes største kunstmaler (!). Filmen om den selvgode kunstneren er regissert av Emily Louisa Millan Eide. Den er
bra og underholdende, hvor soundtracket er noe av det beste med filmen.

Vinneren av norsk musikkvideokonkurranse 2023 ble kåret på musikkvideokvelden var i samarbeid med Vill Vill Vest:

Vinner: Elliot Houwing-Endresen med BLUR for Rick Grove

Årets hedelige omtale gikk: Thomas Flått med Tåmy Tåmy for Arif x Karpe