Platemessa på Rockefeller i Oslo ble etablert i 1988 av initiativtakerne Knut Akselsen (bildet), Rune Halland og Arve Strømsæther. Siden oppstarten har messa utvikla seg til å bli et viktig knutepunkt for samlere, musikkfans og bransjeaktører. Når en lang historie med lidenskap for musikk, kultur og vinylopplevelser skal feires, er det mange høydepunkter å se tilbake på, blant annet:

En stor samling av sjeldne og unike utgivelser, der selgere fra hele Skandinavia har presentert et imponerende utvalg av vinylplater, CD-er og andre musikkrelaterte gjenstander. Dette har gjort at entusiaster har kunnet utforske sjeldne funn og legendariske utgivelser.

Live-opplevelser og musikkforedrag, og en rekke utstillinger (plakat-utstilling med Willy B, Motorpsycho merch-utstilling), diverse platereleaser, konserter og musikkforedrag fra bransjeeksperter. Slik har besøkende fått muligheten til å fordype seg i musikkens verden og høre historier bak noen av de mest ikoniske utgivelsene.

Signeringssesjoner med musikklegender, hvor Backstreet Girls sin lansering av Christmas Chrusher nevnes som et høydepunkt med et rekordstort oppmøte.

I over tre tiår har platemessa vært en anerkjennelse av musikkens kraft til å forene mennesker og skape minner. Oppslutninga rundt messa skapte fort begeistring.

- Da vi starta platemessa jobba jeg som DJ og baransvarlig på Safaribaren på Stedet i den gamle Ridderhallen. Oslo hadde ingen platemesser etter at Sardines la ned, så jeg kontakta Thor Rune Haugen som sendte meg til Rune Halland og Arvid Strømsæther. De var begge samlere og tente på ideen, forteller Knut Akselsen og fortsetter:

- I starten hadde vi fire messer i året og ble fort en av Skandinavias største med nærmere tusen besøkende.

Med tiden dukka flere konkurrerende messer opp, men Rockefellermessa har beholdt sin sentrale posisjon.

- Markedet har endra seg og utfordringa har vært å rekruttere selgere. De som er selgere på messene begynner å dra på åra og det har vært få yngre selgere som har både interessen og kunnskapen, sier Akselsen.

Men:

- Publikum strømmer fortsatt til og vinyl og CD-er er mer populært enn på lenge. Vi har nå en fast kjerne på mellom tretti-førti selgere og fem-sekshundre publikummere per messe. Kundene blir også yngre og yngre og det blir flere og flere jenter på messene. Det er gledelig og gir håp om at platemessa fortsatt har livets rett. Målet er å markere 50 år i 2038, legger Akselsen til.

Når platepioneren ser tilbake, er han ikke i tvil om hva det største gullet har vært.

- Det var The Beatles med butcher-coveret. Den gikk for over fem tusen kroner. De aller største godbitene ligger nok på nettet, men vi drømmer fortsatt om å finne førsteutgaver av Motörhead, Thin Lizzy, UFO, Led Zeppelin, Black Sabbath, AC/DC, Raga Rockers og Motorpsycho, sier Akselsen.

- Selvsagt da i Mint Condition (perfekt tilstand, god som ny, red.anm.), understreker han.

Les mer her