Foto: Håvard JørgensenSingelen Fjeldslåtten er bandets andre singel fra Nór, et album som blir oppfølgeren til det kritikerroste debutalbumet Full speed or nothing som kom ut i fjor.

Nór skal etter planen gis ut seinere i år, og blir ifølge låtskriver, vokalist, gitarist og «bukkehorn-ist» Kyrre Riksen et konseptalbum – uten at han røper så mye om hva konseptet dreier seg om.

- Hensikten med konseptalbumet vil åpenbare seg for lytteren når man opplever låtene som helhet, sier Riksen.

Inspirasjonen musikalsk er det derimot ingen tvil om hvor kommer fra. Fjeldslåtten er på mange måter et lite stykke norsk natur med en kledelig mørk metal-innpakning.

Låta følger i samme musikalske fotefar som førstesingelen For Vredens Saar, noe som ikke minst er hørbart gjennom bukkehornet som har fått en viktig rolle som tonekrydder.

- De fleste av låtene i konseptalbumet denne gangen har jo blitt til på lange gåturer til fjells og med bukkehornet som låtskrivingsverktøy for å lage fundamentet i melodiene. Dette gir lytteren et unikt innblikk i hva som har gitt inspirasjon til låtskrivinga og lydbildet, sier Riksen.

Kyrre Riksen har gått tett på røttene sine i låtskriverprosessen.

- Introen har lyder jeg har tatt opp på fjellgården Tverrbekkli ved Utskarpen i Nordland, gården til forfedrene mine på farmorsiden. Når vokalen starter har jeg tatt med typisk nordnorsk mørk humor; en fortelling tatt fra en begravelse som oldefar likte å fortelle og skremme barna med der oppe i nord (som handler om å ikke sluntre unna slåttonna). Noen detaljer og ord som de fleste av oss har glemt er tatt med i teksten er tatt fra dagboka til farmor som onkelen min oversatte digitalt. Litt stemningsmelodier fra mine selvlagde bukkehorn er også med på samme måte som forrige singel. Coveret av slåttonna har jeg hentet fra et maleri fra familiegården, avslutter Riksen.

Fjeldslåtten