Foto: Aurora Torres Heyerdahl/ Emma Sukalic/ Roj Ferman


For 15. året på rad har Musikknyheter.no spurt personer som jobber med musikk om hvilke nye norske artister de har særlig tro på i året som kommer. Musikkjournalister, bloggere, platearbeidere og festival- og konsertbookere har stemt frem de mest lovende, nye norske artistene for 2024.

I fjor toppet Bo Milli lista foran Tape Trash, Rick Grove og Witch Club Satan og alle har innfridd forventningene i året som har gått.

2024 er allerede godt i gang, her er årets topp 10:1. Cupid Girl

Cupid Girl er artistnavnet til 25 år gamle Julie Engelsviken fra Nesodden. Begge foreldrene hennes er operasangere, men selv føler hun seg mer hjemme i indiepop og rock. Her serverer hun catchy melodier, gitarriff og ironisk distanse til klisjeer og forelskelse. I fjor sommer kom hun ut med debut-EP-en «Stupid Cupid» der hun utforsket hjertesorg, ensomhet og det å frigjøre seg fra giftige relasjoner. Hun har fått mye oppmerksomhet hos NRK P3 der hun i februar ble kåret til Månedens Urørt med låten «Time Will Tell», og har også allerede spilt på Klubbøya og Trondheim Calling.2. Anna Lille

Anna Naustdal fra Nordfjordeid ble et kjent navn for mange da hun vant MGP junior som del av duoen Vilde og Anna i 2016. Nå er 19-åringen med det nye artistnavnet Anna Lille klar for å stå på egne ben som soloartist. I fjor ga hun ut sin debutsingel «Stealing the Scene», som både NRK P1 og P3 raskt la sin elsk på, og anmelderne skrev at det var «umulig å ikke bli sulten på mer». I november i fjor fulgte hun opp med låten «Bigger Man» og debut-EP’en «I know this girl» ble sluppet i mars. I februar festivaldebuterte Anna også på Trondheim Calling til gode kritikker.3. Of All Things

Of All Things beskriver seg selv som et band som «serverer deg fuzzgitarer, klein scenetilværelse og et lydnivå som preger deg ut uken». Bergens-bandet het tidligere Julie and the Peckers, men siden sist har de byttet navn, fått ny vokalist og skapt et større og bedre lydbilde. Bandet består av vokalist og gitarist Emma Putnam, gitarist Lars Ystebø, Lars Inge Torp på trommer og Andreas Siem på bass. De fikk en solid start da de debuterte høsten 2022 med låten «Tainted». I fjor ble de kåret til «Månedens Urørt» i juli med låten «Disco biscuits», og i februar spilte de på Trondheim Calling.4. Signe Dø

Oslo-baserte Signe Dø aka Signe Danielsen Øgrim har med seg bred erfaring fra den nederlandske alternative scenen, der hun har vært å se i ulike musikk- og kunstprosjekter. I 2021 slapp hun sin debut-EP «Ways of Escaping» og fulgte tidligere i år opp med sin første fullengder i form av «Gi Meg Månen». Albumet fikk en god mottakelse av anmelderne, og Dagsavisen beskrev det som “Et melodisk dødsstup ned i en kunstpop-materie det skal både mot og fandenivoldskhet til for å mestre”. Signe vokste opp med Björk og Robyn, og har selv beveget seg i retningen eksperimentell, europeisk elektro.

5. Lille Venn

Helene Brunæs, kjent som Lille Venn, hoppet raskt på Y2K bølgen som har saumfaret verden de siste to årene, hvor artister som blant annet Olivia Rodrigo begynte å grave i nostalgiskuffa og børstet støv av 2000-tallets pop-punk. Med den nylig slupne EP-en Whatever, Toghether kroppsliggjør Lille Venn tennåringsårene. Du vet, den skumle, nervepirrende og magiske tiden mellom ung og voksen, hvor livet er så fritt som det noen gang vil være og så massivt som det noen gang vil føles. Med en inspirasjonsblanding av alt fra Green Day til Avril Lavigne til Paramore til Wheatus, serverer Lille venn fengende lyrikk på toppen av et energisk tempo som raskt rykker i rockefoten. Ryktet på gata er at 27-åringen også leverer et forrykende liveshow, bekreftet av kritikerroste konserter på blant annet både fjorårets Øya og by:larm. Så dra fram emoluggen, la slipset puste og rist løs til Lille Venn.

6. Ratthew

Ratthew er rått, grumsete og kaotisk på den absolutt beste måten. Med EP-en Rat City i baklomma og et grunnlag i dadaisme er de klare for å rett og slett slå Norge i trynet. Trioen serverer en solid dose støyete punk krydret med drum & bass og jungle som forener anarkisme, nihilisme og klubblivet i vill harmoni. Det er den typen band som sparker i trommehinnene og som på samme måte som den tredje koppen svart kaffe på blåmandagen tvinger deg opp og ut for å gripe livet. Deres selverklærte dada-punk baner sine egne veier, og er kanskje ikke noe for enhver Ola eller Kari Nordmann, men hvem av oss har ikke godt av å smake på noe nytt i ny og ne.

7. Gaaren

Vi begynner vel alle å bli mektig lei av spontan snøstrom, minusgrader og isblanke veier som gjør at vi må dra vinterjakka og broddene ut fra kottet igjen og igjen. Vårsola skulle liksom komme for å bli, og heldigvis er Gaaren her for å påminne oss om at varmere dager er i sikte. Carine Gaaren, som går under artistnavnet Gaaren, inviterer deg til å danse bort alle bekymringer med sin bølgebrisete indie-pop. Et polert lydbilde skjuler melankolske tekster i dansbare rytmer som lett fenger, men hvor en samtidig med hver gjennomlytt kan skrelle flere lag av låta og oppdage nye sider. Et godt tegn på at Gaaren produserer musikk en kan spille igjen og igjen uten å bli lei av, og fortape seg i bølgebrisen fram til dagen vi endelig faktisk ligger på stranda igjen. Med kun fire låter utgitt i 2023 har Gaaren kun såvidt begynt sin reise, og dette er altså en gyllen mulighet å imponerere vennegjengen med ny musikk før hun virkelig blåser opp.

8. Synne Sørgjerd

Synne Sørgjerd fanget raskt oppmerksomheten til et bredt publikum med sin gjennombruddssingel, "Siden du dro”, i jfor. Siden da har låtskrivertalentet fått strålende kritikker for singlene “Det alle har”, “Maggio” og “Slottsparken”. I november slapp hun EPen “Seiler på sjøen og har noen å hate”.

Selv om Synne Sørgjerd fortsatt er i startgropa av sin karriere har hun allerede markert seg som en lovende liveartist, det ble bekreftet da hun sprengte kapasiteten på Biblioteket-scenen under Øyafestivalen i sommer.

Vår anmelder Stian Svehagen var på Øya og skrev: Synne Sørgjerd er en uferdig sjarmbombe som kanskje blir det neste store? Det synger hun i hvert fall selv i den uimotståelige Maggio. Hun er herlig tøff i trynet og lager låter som er catchy som fy.

9. Anakin Justin

Anakin Justin har den siste tiden vist seg å være et navn å følge med på. Som både produsent og låtskriver leverer trønderen noe personlig og genuint. Han er ute med sin debut-EP «Blæsta», der særegenheten og skrivestilen hans imponerer.

19-åringen har delt scene med Hkeem, Arif, og Undergrunn, varmet opp for Sigrid og Jaa9 & OnklP, ble en stor snakkis på både Trondheim Calling, by:Larm og Vill Vill Vest. Etter tilbakemeldinger på bransjefestivalene er rapperen nå klar bl.a. klar for sommerens Pstereo i hjembyen.

10. Edel

I mars ga den rykende ferske duoen EDEL ut sin debutsingel «As I Go». EDEL er en duo bestående av de to 20-åringene Malin Stokka og Vera Ottesen, hvor sistnevnte er dattera til Kaizers-vokalist Janove Ottesen. De to vokalistene skriver låtene sammen, og «As I Go» er første smakebit på deres musikalske univers, kjennetegnet av stødige vokalharmonier i samspill med elementer fra både RnB og Rock. Selv om «As I Go» er deres første singel, har de allerede gjort seg godt bemerket på live-scenen og kan skilte med mange live-opptredener bak seg. Våren 2024 skal de spille singelen «As I Go» foran over 20 000 mennesker på DNB Arena og Viking Stadion i hjembyen Stavanger, og dagen etter slippet spiller de på Havstrøm-festivalen på Salt i Oslo.Tidligere topp 3 i vår årlige ny norsk musikk-kåring:


2023: Bo Milli, Tape Trash, Rick Grove
2022: Hannah Storm, Michelle Ullestad og Veps
2021: Metteson, Lokoy, Murder Maids
2020: Kamara, Daufødt, Combos
2019: girl in red, Pom Poko, Emma Steinbakken
2018: Fieh, Sassy 009 og Emir
2017: Sigrid, Hajk og Amanda Delara
2016: Ary, Dagny og Gundelach
2015: Aurora, Fay Wildhagen og Slutface
2014: Emilie Nicolas, Daniel Kvammen og LOVELOVELOVE
2013: Truls, Hvitmalt Gjerde og Torgeir Waldemar
2012: Mikhael Paskalev, Young Dreams og Linnea Dale
2011: Kitchie Kitchie Ki Me O, Turns og Honningbarna
2010: Navigators, Kvelertak og Moddi

Disse har stemt:


Dag Audun Kårtvedt, Trondheim Calling
Kristin Winsents, NRK P13
Claes Olsen, Øyafestivalen
Martin Midtbø Rokkones, Vill Vill Vest
Frida Fliflet, Klassekampen
Isak Harbitz, Bukta
Tina Løvås, Musikknyheter.no
Tom Ovesen, NRK P1
Kim Aasli, Pstereo
Eskil Olaf Vestre, NRK P3
Guro Furunes Pettersen, Vinjerock
Jon Nguyen, NRK Urørt
Eivind August Westad Stuen, Aftenposten
Pia Skevik, NRK P1
Daniele Jessen Aguilar, Deichman musikk
Frank Nes, Bergenlive/ Bergenfest
Atle Bredal, NRK
Ingrid Steiro Lægreid, NRK
Andreas Lindborg, Bergenlive/ Bergenfest
Espen Roness, NRK P3
Sigurd Hollen Elgenes, Gaffa
Jørgen Hegstad, NRK P13
Mathias Vasbotn Remmereit, X2 Festivalen/ Ekstremsportvek
Finn-Ulrik Berntsen, NRK
Aleksander Vallestad, NRK
Sebastian Smedberg, Langs Akerselva

* Juryen kunne bare stemme på artister som ikke har gitt ut debutalbum pr. 31.12.2023.