De kanadiske punkerne i Billy Talent har tre studioalbum bak seg, enkelt nok kalt Billy Talent I,Billy Talent II og Billy Talent III. Med låter som Devil In a Midnight Mass, Red Flag og ikke minst hiten Fallen Leaves som klatret høy på lister over hele verden har de fire guttene gjort seg bemerket langt utenfor sin egen punk-sfære.

Kvartetten, som spilte på Bergenshus Festning i sommer og er kjent for sine energiske liveshows, har hatt en liten pause siden sitt forrige album som ble sluppet i 2009, og har i mellomtiden slitt med blant annet sykdommer og hjerteoperasjoner. De har kjempet seg gjennom alle problemene og er nå klare med et splitter nytt album, kalt Dead Silence.

Etter de to første albumene bandet ga ut, var kritikerne stort sett enige om at Billy Talent III - kanskje med unntak av den strålende samarbeidslåta Turn Your Back de gjorde sammen med Anti Flag - var en aldri så liten skuffelse. Derfor hersker det stor spenning rundt Dead Silence; fortsetter guttene ned den noe tamme veien de gjorde på den forrige skiva eller har de klart å reise seg igjen? Første låt ut hjelper ikke stort på spenningen, det er en vakker, men også rolig og nedtonet “battle-ballade” som holder en på pinebenken en liten stund til før singelen Viking Death March bryter løs og det blir klart at her er all den energien og aggresjonen fra de første to albumene tilbake!

Noen rolige låter har de også fått plass til, som Stand Up And Run og den mollstemte midtempo-låta Crooked Minds, men også disse passer godt inn i helheten på skiva, og har særpreg som hjelper dem til ikke å bli dødpunkter. Isteden blir de små pauser for ørene mellom all skrikingen og aggresjonen. Likevel er det den klassiske og ofte maritim-inspirerte Billy Talent-punken som dominerer skiva, og i den nyeste singelen Surprise Surprise møter vi også igjen det berømmelige “hooket” som har gjort Billy Talent til et hitlisteband til tross for sin aggressive stil. Det er catchy, melodisk og sitter fast i øret etter en halv gjennomlytting. I tillegg er de typiske Billy Talent-backupvokalene tilstede, og teksten er fiffig – om enn ikke stor låtskriverkunst; “surprise surprise / you're much better looking when you're in disguise”.

Billy Talent balanserer på en linje mellom punk, hardcore og lettere tilgjengelig radiorock, og et av bandets kjennemerker er vokalist Ben Kowalewicz' vokal som helst veksler mellom skriking i høyt register og overraskende melodisk sang i en og samme låt. Man Alive er et godt eksempel på dette, og en av låtene på albumet som samler alle Billy Talents særegenheter i både sound og tekst. Den er også et godt eksempel på hva man kunne savne litt på den forrige utgivelsen, og beviser at gutta er tilbake i godt gammelt slag.

Mot slutten av skiva er det samlet en bitteliten håndfull mer anonyme låter uten særpreg, og følelsen av fyllmasse hindrer skiva fra å få fullt score - men også blant disse gråstenene er det noen diamanter, som nydelige Swallowed Up By The Ocean og tittellåta Dead Silence som avslutter albumet. For de som ble skuffet av Billy Talent III burde det være obligatorisk å sjekke ut denne skiva, og for de som ikke ble det vil dette likevel kunne bli en positiv overraskelse. Som et av få band i denne sjangeren som har klart å krysse over til å bli et ganske så allmenn kjent radioband, viser de med dette albumet at de likevel har beholdt edgen som skiller dem fra pop-punk-suppa, og beviser at de er et band å følge med på videre, også AV scena.
Billy Talent spiller på Sentrum Scene 17. oktober