Robyn gjorde det med Body Talk for litt siden, våre egne Kaizers Orchestra er bare uker unna å ha fullført sin Violeta, Violeta-triologi, og nå er jaggu med punkrockerne i Green Day ute med første del av sin ambisiøse ”en-to-tre”-triologi, eller ¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tres! om du vil, siden det er det som er titlene på platene. Det er dog et dristig valg å skulle gi ut tre plater med så kort mellomrom, ikke minst siden Green Day har maktet å leve lenge på sine to foregående utgivelser. Faktisk er det smått utrolig at det er hele åtte år siden American Idiot kom ut, flere av låtene sitter temmelig godt igjen enda.

Dessverre kan man nok ikke si det samme om låtene som blir presentert på ¡Uno!. For så vidt er det greie låter å høre på når de blir spilt, for det er jo typisk fengende punkrock-låter i kjent Green Day-stil som kommer ut av høytalerne, men de fleste glir likevel fort bort i glemselen så snart låten er ferdig. Her er ingen absolutte hit-låter, og med låter som for eksempel American Idiot, Boulevard Of Broken Dreams, Know Your Enemy og 21 Guns fra de seneste utgivelsene friskt i minnet, så blir materialet på ¡Uno! rett og slett ikke bra nok. I tillegg inneholder platen den irriterende Kill The DJ, en fryktelig sang og som det er vanskelig å forstå har blitt gitt ut som singel. Greit, det måtte bare få komme ut.

Resten er, som tidligere nevnt, helt greie låter, og egentlig ikke noe annet enn hva man kan/bør forvente av Green Day. Det gjør at man finner Nuclear Family og Loss Of Control som platens ”småsinte” alibi, Stay The Night og førstesingelen Oh Love står igjen som potensielle låter som alle til slutt kan, mens Sweet 16 er det roligere balladeaktige øyeblikket som Green Day har på ¡Uno!.

Forhåpentligvis makter Green Day å engasjere mer på neste del av triologien sin enn hva ¡Uno! har gjort, for den forsvinner nesten like fort som den kom. Det er for så vidt bare en knapp måned til vi får svaret på akkurat det, for ¡Dos! er forventet å komme i butikkhyllene 12. november, mens tredje og siste del kommer ut i januar. Det er bare å krysse fingrene for at Green Day finner igjen storformen fra American Idiot og 21st Century Breakdown på minst ett av dem.

PS: Green Day spiller på Ullevaal Stadion 30. juni neste år!

Offisiell Green Day-side