På 80-tallet kalte Steve Earle backingbandet sitt The Dukes. Her bruker han igjen det navnet, men musikerne er byttet ut. På albumet står det The Dukes & Duchesses. De sistnevnte er hans kone Allison Moorer (Shelby Lynnes søster) på keyboards og koring, og Eleanor Whitmore på fele og mandolin. Whitmore er forresten gift med Dukes-gitarist Chris Masterson. Sammen spiller de i The Mastersons, som skal varme opp for Earle på Rockefeller 12. juni.

The Low Country begynner med tittelsangen, som er en countryballade med fele og steelgitar og tekst om desperasjonen som Earle ser i sitt hjemland. På den Dylan-inspirerte rockelåta Calico County synger han om sin kriminelle narkotikafortid. Burnin' It Down er en fin Springsteen-aktig ballade, med oppfordring om å brenne ned Walmart-butikker!

De tre neste låtene er inspirert av Louisiana: That All You Got har en boblende, zydeco-inspirert melodi med nydelig harmonivokal fra Allison. Både Love's Gonna Blow My Way og After Mardi Gras er med i tv-serien Treme, der Earle har en rolle. Førstnevnte er nesten sigøynerjazz à la Django Reinhardt.

Steelgitar krydrer den flotte balladen Invincible der Earle synger nådeløst om sin indre uro. Warren Hellman's Banjo er hillbilly/bluegrass av den typen han gjorde på mesterverket The Mountain (1999).

Albumet avsluttes med tre countrysanger som viser Earle på sitt beste: Down The Road Pt II og 21st Century Blues er fengende, mens Remember Me er en ballade med hylende steelgitar som bygger seg opp til et nydelig crescendo. En rørende sang der Steve Earles ber sin lille sønn John Henry huske ham.

www.steveearle.com