Av og til kommer det et friskt vindpust av en sang, en melodi, en artist eller band inn i norsk musikk og legger seg så til rette at det føles som om den alltid har vært der. Veldig sjeldent inneholder dette vindpustet alle disse elementene på samme tid, og enda mer sjeldent er dette vinpustet så varmt, behagelig og beroligende som dette. Fredag slapp nemlig Mona & Maria et varmt vindpust av et album, så skjørt, så trolsk, så blomstrende og så eterisk vakkert at man nesten blir trollbundet den tiden det pågår.

Mona Andersen og Maria Knudsen er to jenter fra Oslo som tidligere har spilt i Bazooka Boppers, men som nå skriver og spiller låter sammen, med usedvanlig godt resultat. Nå er debutalbumet deres, My Sun ute, og musikken lever virkelig opp til navnet. Dette er solskinnspop på sitt aller beste, og mange har måttet ty til andre band eller artister for å forklare hva man hører, og det er faktisk så godt som umulig å beskrive denne musikken uten å måtte sammenligne den med noe; Det er varmen til Grizzly Bear, harmoniene til Fleet Foxes, poesien til Joni Mitchel og den eksperimentelle lekenheten til Fleetwood Mac. Det er overstrømmende og storslagent, det er tidvis mystikk som henleder tankene til dampende mosegrunn i en tåkesløret skog, og til tider en liten smak av grønne enger og blomsterkranser på slutten av 60-tallet.

Jentene er gode på å variere vokalen, fra harmonier til unisont, fra svevende til tøft, og gir låtene sjel. Dette, sammen med store og flotte arrangementer samt en mengde instrumenter som man vanligvis ikke forbinder med populærmusikk, skaper vidåpne lydlandskaper for jentene å boltre seg i. Fra tittellåta My Sun til nydelige og småetniske Venus, og den nesten sakrale avslutningslåta Shivers In The Blue byr dette albumet på en reise gjennom så mange florlette lag av musikk at man ikke hører seg ferdig på det med det første. Midt i alt det vakre dukker plutselig Let The Light opp, med atonale partier som røsker opp og får en til å spisse ørene igjen. Et spennende innslag i en ellers voldsomt så harmonisk samling låter.

Er man i det energiske hjørnet kan det nok bli vel rolig og harmonisk til tider, men for varme late sommerkvelder etter lange dager ute i solen vil det være perfekt avslappning. Noen ganger må noe ende for at noe enda bedre skal stige opp av asken. Slik kan det ha vært for Mona & Maria som stiger opp fra asken til Bazooka Boppers, og leverer det som kan stå igjen som et av de sterkeste og mest karakteristiske lydsporene til sommeren 2013.