Portland-bandet The Thermals ble dannet i 2002, og platedebuterte året etter. Det er en produktiv trio som i år er ute med sitt sjette studioalbum med usminket og fengende rett fram-rock.

The Thermals er i tillegg kjent for en spiss ideologisk brodd i sitt tekstunivers, som i Here’s your future fra The Body, the Blood, the Machine. Låta er religionskritisk, med den bibelske syndefloden som sannhetsvitne:

”God reached his hand down from the sky
He flooded the land then he set it on fire
He said, "Fear me again, know I'm your father
Remember that no one can breathe underwater"
So bend your knees and bow your heads
Save your babies, here's your future”

Desperate Ground er også konseptalbum, skrevet fra en soldats perspektiv. Han insisterer på å være ”born to kill” i åpningslåta med samme navn - en hyllest til den menneskelige drapsmaskinen. Midtveis i plata kommer det brutale soldatlivet konkret til uttrykk:

”You will find me, scared and alone
bleeding and torn
needing you so
barely alive
battered and bruised
waiting for you
You will find me, you will find me
you will follow me always and get me eventually”
(Fra You Will Find Me)

”The friends I’ve lost
I can clearly see
The men I’ve ended
not forgotten to me
I remember their faces
as I set them free
Faces stay with me”
(Fra Faces Stay With Me)

Den bitre skjebnen til tross, soldaten uttrykker verken anger eller bitterhet. Plata avsluttes tvert imot med et oppsiktsvekkende forsvar for krigen i Our Love Survives:

”Our love is true, it's why we fight, what we defend,
and though our love is new, and still beginning, it will be the end”

Vraket av et styrtet britisk bombefly som var med i bombingen av Hamburg i 1943, står utstilt på Teknisk museum i Berlin. Under flyet vises en lydløs film av flammehavet som flyet bidro til. Ved å la kildene uforstyrret tale for seg oppnår museet en svært treffende formidling av krigens kjerne. På samme måte uttrykker The Thermals et tydelig antikrigsbudskap i Desperate Ground. Platetittelen er også verdt å dvele ved. Ground tilsvarer ordet grunn på norsk, som i grunnen vi står på eller grunnen til en bestemt handling. Betyr ”Desperate Ground” desperat kampplass, eller et desperat forsøk på å rettferdiggjøre krigen?

Desperate Ground er tonsatt med The Thermals’ typiske rett-fram rock. You Will Find Me og Faces Stay With Me er to av de beste sangene bandet har produsert. Og det høres så enkelt ut, en liten tonevariasjon i refrenget gir en killer-låt, bokstavlig talt. I de øvrige sporene fascinerer teksten mer enn melodien.

The Thermals har fortsatt en skarp penn, i dette tilfellet er den mektigere enn både sverdet og gitaren.