Norske Extol har holdt det gående i ca 20 år! Joda, litt pauser og greier har det vært, men det er omtrentlig 20 år siden bandet så dagens lys. Og bare det er jo fett nok, men når de i tillegg har solgt over 500.000 album og turnert verden med band som Mastodon og Opeth, ja da tenker jeg du leser bandnavnet èn gang til og spør deg selv ”Hvorfor faen har jeg ikke hørt om dette før?!” En del av dere har selvsagt hørt om bandet, men fanskaren her hjemme matcher dårlig bandets solide meritter. Etter å ha liggi lavt noen år er de nå tilbake med sin selvtittulerte syvende plate; ”Extol”.

For dere som ikke aner hva vi snakker om her kan jeg slenge ut et par referanser som thrash, death, progg, hardcore, mathcore.... you know. Extol digger simpelthen å krysse sjangere og stemninger. Og gjør man dette rett kan resultatet fort bli både orginalt og spennende. Og Extol er på god vei. For det er mye her som smaker av fugl. Spilleteknisk og arrangemangsmessig hører du fort at disse gutta har lang fartstid. For de progressive elementene er rimelig drøye til tider, men alt låter tight og...ja, lett. Noe det definitivt ikke er.

Extol smetter gjerne inn flere sjangere i hver låt, og ikke minst er de superraske skiftene fra det aggressive og brutale og over til det rene og episke en rød trå for skiva. Noe av dette episke og stemningsfulle bærer ikke helt over til andre siden og blir tidvis langdrygt. Men det positive her er at det da ikke er lenge til et helt annet parti med en helt annen stemning.

Produksjonen av albumet er egentlig et kapittel for seg. Et stort, oversiktilig, påkosta og supertuna lydbilde som funker bra. Skiva er mixa av Jens Bogren, (Opeth, Paradise Lost, Enslaved) noe som antakelig var et korrekt valg. Alle elementene får sin plass i sounden. Faren med slike produksjoner er at det fort kan låte temmelig sterilt, men Extol holder seg innafor.

Liker du noen av banda som er nevnt i denne artikkelen bør du definitivt sjekke ut ”Extol”. Begynn gjerne med låta ”Open The Gates”. En god representant for en god plate.