Det unge, maskerte surfrockbandet The Mobsmen fra Oslo følger opp debuten Scelerats Syndicate (2009) med et enda bedre album: Fraternitas Aurum Factorem. Siden sist er de blitt utvidet med en organist, som i likhet med de fire andre er med på å kore.

Det er imidlertid instrumentaler som er Mobsmens styrke, og åpningslåta Boom har imponerende melodi og gitarspill. Pow Wow er en av bare to coverlåter her. Den ble innspilt i 1963 av det obskure surfrockbandet The Sudells. Dessuten gjør Mobsmen såkalt Bergen Beat: Smau Sound ble nemlig utgitt i 1964 av bergensbandet Toril Ødegaard & The Quartermasters. Denne "shadowbandlåta" er et av albumets høydepunkter.

Vi får også to sangnumre som ikke er helt overbevisende. Derimot briljerer Mobsmen på låter som den stemningsfulle Bubbles, Roman Centurion (med intro inspirert av Chopins begravelsesmarsj), Gold Factory og Mediterranean Blitz.

The Mobsmen fører arven videre fra det norske bandet Beat Tornados, som ga ut noen oppfinnsomme, glimrende plater for en ti års tid siden. Orgelet har gitt soundet deres en ny dimensjon, og det låter freskt hele veien. Men de kan godt holde seg unna vokal. Mobsmen har dessverre ikke norsk distribusjon, men cd-en Fraternitas Aurum Factorem kan kjøpes fra nettbutikken til amerikanske Double Crown Records. Tittelen er forresten latin for "broderskapet av gullmakere".
Nettside