Den unge Bergens-artisten, Monica Heldal, har rukket å markere seg kraftig her hjemme og i utlandet lenge før debutalbumet, Boy From The North, ble utgitt 4. november. Med festival- og TV-opptredener, og supportjobber for blant annet Ben Howard, har forventningene vært store til hva den 22 år gamle sangeren og låtskriveren ville prestere på plate. Det helhetlige resultatet står i stil med all godsnakket i forkant.

Ser man bort fra noen helt ordinære spor mot slutten, er Boy From The North en solid utgivelse, hvor Heldal bekrefter sitt potensial som vokalist, gitarist og låtskriver. Hun synger nydelig, spiller fantastisk gitar og mestrer å lage dynamiske sanger. Mange av fremførelsene har en innlevelse og et trøkk som befinner seg på et svært høyt nivå, og med tanke på hennes unge alder har hun et godt utgangspunkt for en innholdsrik og anerkjent karriere.

Heldal har det lille ekstra som gjør at hun skiller seg fra andre artister innenfor samme sjanger. Det er fint å lytte til bare henne og gitaren. Den behagelige stemmen og det eminente fingerspillet, slik som for eksempel i Silly Willy og Follow You Anywhere. Og det er kvalitet i det hun gjør sammen med en rekke kompetente musikere, hvor hennes låter løftes fra det akustiske til noe større. Spesielt i Conman Coming, Fightin´ Son og I Don´t Mind kommer dette samarbeidet med alle sine detaljer godt frem.

Heldal fremstår på debuten allerede som en etablert og moden artist. Det er godt gjort, men kan også være utfordrende, særlig dersom hun har ambisjoner om å tiltrekke seg yngre lyttere og ikke bare det voksne kulturhus-publikummet. Personlig synes jeg lydbildet er litt for polert, noe som gjør at Heldal mister deler av særpreget sitt og i større grad virker avhengig av sine dyktige medmusikanter. Kanskje ville hennes låter vært enda mer interessante i en mer "uren" produksjon. De blå tonene synligere i et røffere uttrykk, med litt mer skit under neglene.

Når det er sagt, så vil artisten helt fortjent med Boy From The North finne fotfeste i toppsjiktet av det norske musikklandskapet. Så blir det spennende å se hvor veien går videre, for at Heldal har kvaliteter som låtskriver og performer, er det liten tvil om.
Artistens hjemmeside her.