Sommer kommer. Naturen har allerede begynt å gi fra seg årets aller første vårtegn, som tilsier at det kan være på tide å tré ut av musikkens mørke vinterdvale. Nå kan endelig snart sommermusikken kan tas fatt, og det første skikkelige tegnet på det er Real Estates tredjeplate Atlas.

Sist New Jersey-kvintetten gav ut musikk var for tre år siden. Days mottok mengder av ros fra høyeste hold, med, for eksempel, en niende plass på lista over årets beste album hos Pitchfork. Den var en nesten perfekt dose med sløv, drømmende strandmusikk. Atlas starter også med å være et soundtrack for den kommende sommeren. Både Had To Hear og Past Lives er ganske så synonym med forgjengeren, uten at det er noe minus. Men når man har laget et helt nytt album er det ofte fordelaktig og mer spennende hvis noe har utviklet seg videre siden sist. Talking Backwards er et eksempel på nøyaktig dette.Her skjer det noe. Singelen har et fastere uttrykk, og er mer melodiøs enn de to første låtene og hele Days, for den saks skyld. Real Estate trenger dette for å piffe opp stemninga, slik at de ikke holder seg i den samme drømmende transen som før. April’s Song, en instrumental-låt, er en god blanding, og holder seg levende selv uten vokalist i de nesten fire minuttene den varer. Sammen med disse to perlene er finurlige Primitive med blant det som er sterkeste de låtene på Atlas. Dette er skikkelig varm og deilig popmusikk.

I forhold til dem kan noen av de andre låtene bli noe mer ensformig. Det betyr ikke at dette er dårlige låter. Det er mye av det samme vi har hørt før av Real Estate, med andre ord mer av det gode sånn sett. Sanger som Crime og Horizon er både lekre og lekne. The Bend opplever et hamskifte i sitt siste minutt som heller mer over mot det psykedeliske, som også er et av høydepunktene vi får i denne omgang fra Real Estate.

Real Estate har nå, som sist, klart å male et lydbilde for sommeren som forhåpentligvis er her, veldig, veldig snart. Selv om klassisk Real Estate er flott i seg selv er de virkelige oppturene på Atlas når de subtilt, men samtidig svært tydelig beveger seg litt vekk fra de trege akkordprogresjonene og romklangen. Undertegnede ville absolutt å ha hørt mer i samme stil som Talking Backwards. De fem medlemmene kunne turt å ta noen ytterligere skritt unna komfortsonen. Men det er slettes ingen stopper for det som kan bli én årets deiligste sommerplater, et perfekt lydspor sådan til å sløve i skyggen med.

Se noe av arbeidsprosessen bak Atlas her:Hør i Spotify.
Hør i WiMP.