Todd Terje har holdt på som DJ i over 10 år og har sluppet egenproduserte sanger i jevne mellomrom. Men det var ikke før i 2012 – 2013 han nådde nye høyder med slipp som Inspector Norse, Lanzarote, Strandbar og senest Spiral. MixMag kalte han ’’King of the summer jams’’. Og endelig er dagen kommet der han kan bevise at han er mer enn en hitmaker-maskin. Er du allerede kjent med Todd Terje, kjenner du nok til hans fascinerende album-kunst. Sammen med skaperen av disse, Bendik Kaltenborn, har Terje klart å laget seg et alter ego, en fantasi om en lang, tynn, skjeggete, dress-gående discogud.

Albumet starter som vi kjenner Terje fra før, beats som sender endorfiner rundt i hele kroppen og en trang for å skru opp lyden så høyt at det nesten blir ubehagelig. Gjennom hele albumet er det ikke mer enn to setninger som blir sagt og den første kommer på debutalbumets startsang. ’’It´s album time’’ viskes inn i øret mens beaten surrer. Dette er ikke bare tittelen på albumet, men også en referanse til at selv om han har laget musikk i over 10 år er dette hans første album. Etter introen roer det seg litt ned med Leisure Suit Preben og Preben Goes to Acapulco. Det er ikke før Svensk Sås det trapper seg opp igjen med latin-amerikanske rytmer lagt til lag på lag av synth-spill. Discoen starter ikke for fulgt før femte låten Strandbar etterfulgt av Delorean Dynamite, men det er når discoen tar en pause som kommer til å bli snakket mest om i ettertiden. Pausen heter Johnny and Mary og er den roligste sangen og den eneste med tekst, framført av Roxy-legenden Bryan Ferry. Det å klare og lage plass til denne sangen midt mellom to av de mest hardtslående sangene fortjener en premie. Der de fleste ville lagt denne sangen som en avslutter eller ikke tenkt på å ha den med i det hele tatt, ligger den som en pause i disco-infernoet, og gir lytteren en velfortjent pause fra svettende dance-moves. Alfonso Muskedunder starter og går som en rakket, vi begynner å nærme oss slutten og tre av låtene fra EP’en ’’It’s the Arps’’ er å se i de fire siste. Det kommer ikke som noen overraskelse, Inspector Norse er siste låt, og albumet avsluttes med stil med en mild applaus fra publikumet. Dette albumet fungerer like godt på et ungdommelig Avicii syreparty, som på en eller annen hipsterklubb på Grünerløkka.

Et vanlig virkemiddel når man anmelder et album er å sammenligne artisten mot andre artister for at leseren skal kunne relatere lettere. Her dukker det opp et problem, It´s Album Time er som om man tar en kopp med kjente disco/house artister og tilsetter en teskje med funk, samba og pop. Man blander det godt, setter det i ovnen og ut kommer Giorgio Moroder med samba og Quiz-Dan soundtrack med pop-refreng. Todd Terje sa på forhånd av slippet at han ønsket å lage et album som var mindre som et dj-set og mer som et album. Hvis det var dette han prøvde på, så har han ikke fått det til, og jeg tror alle som hører albumet er glad for det. Nesten halvparten av låtene fra albumet er allerede utgitt, så for de som allerede har hørt Inspector Norse over 50 ganger er dette litt kjedelig. Men jeg forstår tankegangen hans, for førstegangslyttere av Todd Terje ville det vært idioti og la disse sangene forevig råtne som singler og EP’er. Albumet slippes 7.april og du kan høre det på ditt treningssenter, din lokale uteklubb og i headsettet til joggere i gaten din.


WHATEVEREST from Kristoffer Borgli on Vimeo.