Kanadiske Do Make Say Think er ute med sitt femte album, og det første siden ”Winter Hymn Country Hymn Secret Hymn” kom ut i 2003. Bandet ble dannet allerede i 1995, og et av medlemmene, Charles Bearin, spiller også i Broken Social Scene, mens Justin Small spiller i Lullabye Arkestra. Do Make Say Think spiller instrumental postrock, og kan av mange bli sammenlignet med Godspeed You! Black Emperor og jeg har også lest at noen drar paralleller til våre egne Jaga Jazzist. Grunnen til det kan være at blåsere står sentralt i musikken til Do Make Say Think, samtidig som man også hører sterke assosiasjoner til musikkategorien jazz.

De fleste låtene på ”You, You’re A History In Rust” starter lavt og rolig, med akustisk klimpring på gitarer og et jazza trommekomp, for så å utvikle seg til å bli en mengde av gode låter. Spesielt bra er førstelåten, ”Bound To Be That Way”. På låt nummer to kommer platens store overraskelse. ”A With Living” inneholder nemlig vokal, og det med vers-refreng-stil. Men det er ikke Do Make Say Think som synger selv, det tar folkrockbandet Akron/Family seg av. ”A With Living” ender opp som en veldig trivelig låt, og spesielt bra er den når det faktisk synges. Første låt med skikkelig trøkk får man i ”The Universe!”, som er en femminutter lang låt man ønsker bare skal vare og vare. Trolig platens beste øyeblikk, sammen med sistelåten ”In Mind”, som sannsynligvis er den eneste aktuelle låten for radiospilling. Også ”In Mind” inneholder vokalinnslag.

Låtene mellom ”The Universe!” og ”In Mind” er alle bra låter, men til tider litt for rolig og ensformig, kanskje bortsett fra ”Executioner Blues” hvor blåsere står temmelig sentralt. Man kan ikke si at Do Make Say Think har den tradisjonelle oppbyggingen av låter som postrocken er mer kjent for, nemlig den sakte-rask-sakte-rask stilen. For som sagt, så er de fleste låtene på albumet av den mer rolige biten, men i dette tilfelle med Do Make Say Think så gjør det absolutt ingenting.

Do Make Say Think har levert et helstøpt album, med mange fine øyeblikk. ”You, You’re A History In Rust” er et album som kanskje krever litt av lytteren, og som er best hvis man hører albumet fra start til slutt uten pause, for deretter å sette på låten ”The Universe!” en gang til.

7/10