Trygve Skaug er både musiker og dikter, og med over 110 000 følgere på Instagram er det ikke uten grunn han kalles for Instagrampoeten. I dag har han både sluppet boka Ikke slipp (Førsteoppslaget på 5000 eksemplarer ble utsolgt allerede før utgivelse!) og plata Sanger du skal få når du våkner. Han spilte utsolgte konserter i hele Norge i desember, og har solgt ut hele to konserter i Den Norske Opera nå i mars. Trygve Skaug er altså en mann man bør få opp øynene for, dersom man ikke har fått med seg hva han driver med enda.

Trygve Skaug selv har en drøm og en visjon om at vi alle skal våkne opp og reflektere rundt livets store spørsmål. Den nye plata inneholder låter som for Skaug selv handler om oppvåkninger han selv har hatt, på en eller annen måte. For det er mange måter å våkne på.

- Når lyset svir i øynene, selv om du kniper øyelokkene igjen. Det kan være på den vonde måten, idet jeg tok innover meg at barn som er like gamle som mine vokser opp i uverdige forhold i flyktningleiren Moria. Det kan være på den gode måten, idet de jeg er aller mest glad i minner meg på at de også er det i akkurat meg. Sanger du skal få når du våkner handler om å sette ord på følelsene av å se endel ting helt på nytt.

Etter å ha lytta gjennom Sanger du skal få når du våkner noen ganger, kjenner jeg at det er en plate som fungerer både som bakgrunnsmusikk og som ei plate å virkelig lytte til. Stemmen til Trygve Skaug er så klar og behagelig å lytte til, den er på en måte veldig trygg og rolig. Så det er lett å slappe av til musikken hans. Samtidig fortjener han at vi lytter til tekstene hans, og ikke bare lar det bli noe som summer i bakgrunnen. For Skaug har noe å fortelle oss.

Ta for eksempel låta Sol over Moria. Alle som har fulgt om så bare bittelitt med på det som skjer i verden, bør ha fått med seg flyktningleiren Moria som er kjent over hele Europa for sine dårlige levekår. Når man hører strofer som denne, bør det få frem gåsehud – og ikke på en god måte:

Hvor setter du foten ned / når ingen hjelper deg i land / når hele livet tar inn vann

Trygve Skaug har også mye optimisme i sangene sine. Det skimter håp gjennom mørket. Et eksempel på dette er låta Kommer det storm, som også har en muntrere melodi.

For kommer det storm / kommer det regn / kommer det farlige tegn / så river vi det av / så slepper vi tak / legger de svarte nettene bak

En låt til jeg vil nevne er Til Syver. Den varer bare et drøyt halvannet minutt, og er kun med piano og gitar. Det er en nydelig låt, som er det jeg liker å kalle en liten perle.

Det er ikke uten grunn Trygve Skaug er så populær som han er. Det er kvalitet i det han gjør. Det er ikke noe halvveis. Vi får presentert et solid stykke arbeid. Skaug selv omtaler sitt publikum som «verdens fineste publikum». Om ikke dette albumet er verdens fineste album, er det iallfall innmari fint. Jeg har lytta på det mange ganger nå, og er ikke en gang litt lei. Dette kommer definitivt til å bli lyttet til mange, mange ganger også i framtiden.