Norske Darkthrone beveger seg bare lenger og lenger bort fra den mer komersielle Black metal-stilen. Supre produksjoner, overdådige arrangementer og trigging av basstrommer er noe Darkthrone holder seg for gode til. Nå er de ute me skiva F.O.A.D som selvfølgelig står for ”Fuck Off And Die”. Stygt, ærlig og særdeles passende.

Låtskriver og trommis Gylve ”Fenriz” Nagell sa i et intervju at skiva, så vidt han visste, ikke var produsert i det hele tatt, og etter noen gjennomhøringer skal jeg ikke bestride denne uttalelsen. Lyden er som alltid stygg, men karrakteristisk
Darkthrone. De bruker uttrykket NWOBHM (New wave of black heavy metal) om musikken på denne skiva og betegnelsen passer godt til hva man får servert. Riffa og stemninga på plata er en blanding av punk, heavy og black-metal. Vokalen er et viktigere element i musikken enn tidligere, og den ligger også høyere i lydbildet enn før, så innspirasjonen av heavy metal er særdeles tilstede.
Darkthrone har aldri vært ivrige på å spille så jævla fort, og på denne skiva dropper de tempoet enda et hakk, til fordel for mer diggbare groove-partier.
Gitar-riffa er ikke like ”harvende” som tidligere, men mer melodi/en-strengs baserte.

Også på coversiden går Darkthrone nye veier. Istedenfor mørke positurbilder fra ruiner eller en ”skummel skog”, (som jo ofte bare er bakhagen til bassisten i bandet…) kjører Darkthrone lyse og fargerike bilder av de to bandmedlemmene ute i frisk og sunn natur. I tillegg står det noen ord om hver enkelt låt, hva den handler om, hvorfor den blei skrevet osv. Både Fenriz og Nocturno Culto har hver sin liste over band og skiver du burde sjekke ut, og tilslutt en særdeles underholdende takkeliste.
Dette er noe flere band burde legge vekt på! Alltid kult med en tjukk booklet med masse bilder og tekst.


F.O.A.D er en feit skive som du (som liker denslags) definitivt bør sjekke ut. Låter som Raised on rock og These shores are damned er dødstøffe metallåter det er lett å digge, samtidig som man hører nye ting for hver gang. Jeg greier ikke å føle like sterkt for absolutt alt på plata, men mesteparten rocker hardt!
Fenriz uttalte at han med denne skiva håpet at bandet var kvitt de siste italienske wannabe-norske fansa, men med Darkthrone som det pioner-bandet det er, samtidig som de (om enn på en noe snever måte) er nyskapende spørs det nok om de ikke tiltrekker seg flere fans enn de støter bort. Sorry Gylve, men dere mister nok ikke mange fans med denne skiva.

8/10

Du kan sjekke ut Darkthrone.no, men tviler på at det ligger låter her.