Stian Carstensen er en av de nordmennene som gjør oss landsmenn nasjonalromantiske bare vi hører navnet hans. Med sine multiinstrumentelle kunnskaper kunne han ledet et orkester i krigen. Men det gjør han ikke. Han leder Farmers Market, og han leder dem surfende på toppen av verdens største, balkanske bølge.

Surfin' USSR er Farmers' første plate på åtte år, og forventingene som skal innfries er så høye som de før neppe har vært. Medvirkende er blant andre Filip Simeonov (Taraf de Haïdouks), Ola Kvernberg og et kvinnekor fra Bulgaria. Absolutt ingen dårlig besetning, og sammen med Carstensen på sine femten instrumenter, Trifon Trifonov med sin trofaste klarinett, samt resten av den originale Farmers-bestanden, blir dette en sann, musikalsk eksplosjon av stilarter og en reise kloden rundt for å smake på alt fra sigøynerbluegrass til balkancountry, via smakssatte, tyrkiske granater.

Galskapen smeller til fra første taktart i «Surfin USSR». Trifons' speedklarinett bryter minst to lydvegger med sine improvisasjoner og tvinger lytteren til å bevege seg i sjenerende og rytmiske bevegelser.
Allsidigheten i Surfin' USSR åpenbarer seg når man gjenkjenner smakebiter fra Gerry and the Pacemakers' «Ferry Cross the Mercey», Eddie Cochrans' «Something Else» og til og med Carolas «Främling». Alt selvsagt ispedd sinnsyk balkanpop og rytmisk mishandling av instrumenter.

Ettersom balkantralla ruller videre og man har lært seg å ikke bli overrasket av hva som måtte komme av forbipasserende trafikk, roer det hele seg ned med det bulgarske damekoret i «Dissident Harmony Sisters Camel Call». En fryktelig passende tittel, dog man ikke kan forklare helt hvorfor. Farmers' Market sparer ikke på kruttet, noe som gjenspeiler seg i poetiske, obskure og humoristiske låtnavn; hvem kan vel lese titler som «One Day, Son, all I Own Will Still Belong to the State», «Anyone Who Remember Vladiwoodstock Wasn't There!» eller «The Dismantling of the Soviet Onion Made Us Cry..» uten å bli henført i absurd kommunistpoetisme?

Sett i fulgeperspektiv er Surfin' USSR et verk av dimensjoner. Stian Carstensen og kompani har gjort balkanmusikk så fargerikt, så sjokkerende, så utagerende at man vanskelig kan se noe toppe dette i fremtiden. Storartet!

10/10

Farmers Market på Myspace