”We’re probably the less rock ’n roll people you’re ever likely to meet” sier Laura Marling, (som bidrar med vokal på albumet til Noah and the Whale) om den nye folk-bevegelsen som har blomstret opp i London de siste årene. Kanskje har hun rett i det, men i en by der konseptet ”rock” har blitt så godt utvannet av band som The Kooks og The Paddingtons at det vel egentlig ikke er noe særlig å trakte etter uansett, fortegner Noah and the Whale seg som et friskt pust.

Her kommer endelig noen som er litt annerledes. Noah and the Whale er så uskyldige, så spissfindige og så nerdete, og så utrolig fengende at til og med TopShop har dem med på spillelistene sine. Noe som i og for seg er litt forunderlig, siden bandet er av den typen som tar i bruk et utvalg av lyder som gjør at det til tider høres det ut som det er instrument-dag i barnehagen.

5 Years Time er tre og et halvt minutt med rent solskinn og lykke, elegant utført med ukuleler, blokkfløyter, plystring og klapping. Men, det skal innrømmes at den gamle versjonen, fra før innspillingen av albumet, er enda litt bedre. Albumversjonen er mye mindre rusten og skranglete, men litt av sjarmen er jo dømt til å forsvinne når man erstatter tamburiner med ordentlige trommer.

Noah and the Whale er aller best når de lager småtullete kjærlighetssanger som 2 Atoms in a Molecule. Til tider så virker det som om bandet føler at de må ta seg inn og være mer alvorlige – det dreier seg jo tross alt om ny-folk her. Og da blir det straks litt anstrengt. Som å sitte fast mellom The Moldy Peaches og Bob Dylan, uten å vite helt hvem man skal velge.

Men stort sett vakler Noah and the Whale rundt med stor suksess på nettopp dette balansepunktet. Både Shape Of My Heart og Give A Little Love er sanger som sitter igjen, melodiøse nok til å være pop, bittersøte nok til å være folk. Jocasta begynner litt snålt, for så å utvikle seg til en av de fineste sangene på albumet.

Peaceful, The World Lays Me Down er søtt og enkelt, men med tyngde nok til å skille seg ut. Jeg er fan.

7/10


Noah and the Whale på Myspace