Det er bare ett år siden rapperen Lonnie Rashid Lynn, Jr. bedre kjent som Common gav ut sitt Finding Forever, som var en knallgod oppfølger til det nesten enda bedre Be som kom i 2005. Hans plateutgivelser har vært synonymt med kvalitet, og nå er han endelig klar med sitt åttende album som egentlig skulle ha vært sluppet i sommer under tittelen Invincible Summer. Han har også byttet ut sin hip hop kompis fra Chicago, Kanye West som produsent, og erstatningen er ingen andre enn Pharrel Williams & co i det The Neptunes.

Førsteinntrykket av plata gjennom åpningssporet ”Universal Mind Control” kan få enhver til å riste ræva som det er finalen i ”So You Think You Can Dance”. En genial dansbar beat der Common kanskje er kulere enn noensinne på sitt første vers. Likevel er det noe som ikke stemmer, og den futuristiske produksjonen føles ikke helt riktig for en fyr som presser 40. Kanye West dukker opp på ”Punch Drunk Love(The Eye)” og bidrar med litt R&B som heldigvis ikke er så krise som hans eget 808s and Heartbreak.

Den bouncy låta ”Make My Day” med Cee-Lo hører mer hjemme på ett Gnarls Barkley album, og den sexy ”Sex 4 Suga” skulle vel egentlig vært på den siste skiva til N.E.R.D. Poenget er at den dype tenkeren og filosofen fra Common Sense dagene er blitt erstattet med en ny eldre og svart versjon av Justin Timberlake. Ok, det er ikke så ille, men det er nok til at tanken i det hele tatt popper opp i hodet.

”Announcement” er en av de bedre låtene, og er det nærmeste man kommer klassisk Common. ”Everywhere” og ”Changes” er produsert av Mr.DJ og har ikke de irriterende Neptunes trommene, selv om førstnevnte også er langt unna klassisk Common, er det eksperimentelt på den gode måten. Sånn som Electric Circus var. ”Changes” er kanskje den låta der han utfordrer lytteren mest tekstmessig, og er en hyllest til en annen Chicago-homeboy, nemlig Barack Obama. En låt som kanskje ikke hadde tatt helt av, hvis han hadde tapt valget.

Universal Mind Control er en helt ok skive, og det er helt fair å si at den håpløse The Neptunes produksjonen ødelegger totalinntrykket. Hovedpersonen henger godt med på mange av de hektiske beatsene, men mange av disse beatsene er rett og slett dårlige, og minner alt for mye om typisk The Neptunes produksjon. Vi gleder oss heller til The Believer som er arbeidstittelen på hans neste album, det slippes antakeligvis i 2009 og da er Kanye West etter ryktene tilbake bak spakene.

5/10Hele albumet ligger på Myspace