Hver gang man setter på noe nytt fra Animal Collective så vet man at man får en lytteopplevelse av de sjeldne. Så er det også med Baltimore-bandets åttende studioalbum. For fra start til slutt drar Animal Collective deg inn i en surrealistisk indiepopverden uten sidestykke. Mange vil nok falle fra under lytteopplevelsen, for Merriweather Post Pavilion er milevis unna mainstream-popen, men for de som kommer gjennom den, kanskje ikke bare en gang, men to ganger, tre ganger og fire ganger, de har nok blitt forelsket i et album som med stor sannsynlighet vil stå igjen som ett av 2009s aller beste album. Egentlig er det litt tidlig å påstå slikt allerede nå, men så bra er faktisk Merriweather Post Pavilion.

Så hva er det som gjør dette til en så fantastisk plate egentlig? Forutenom det selvsagte svaret at Animal Collective har kommet med 11 intelligente spor som funker både individuelt og sammensatt til en hel plate, samtidig som det er en tanke mer tilgjengelig enn bandets forrige utgivelse, Strawberry Jam, så ligger nok en del av svaret også i det som har skjedd i amerikansk indie det siste året, der både Yeasayer og Vampire Weekend ikke bare har blitt hyllet av et felles pressekorps, men også (delvis) nådd ut til massene. Likevel blir dette svaret både litt for vagt og urettferdig, for Animal Collective har alltid hatt kritikerne på sin side, også lenge før nevnte Yeasayer og Vampire Weekend albumdebuterte, og dermed er det eneste fornuftige svaret å gi egentlig så enkelt som skaff deg albumet og hør det.

Da vil du oppleve et album fylt av intelligente Beach Boys-referanser pakket inn i det lydbilde som kjennetegner Animal Collective fra tidligere utgivelser, og der høydepunktene kommer på rekke og rad. Bare ta en lytt på åpningslåten In The Flowers, for allerede her forstår man at noe stort er på vei, eller på den rolige Bluish som står igjen som albumets vakreste, eller den perfekte feel-good avslutningen med Brother Sport. Og når man i tillegg vet at resten av albumets låter er like gode som disse, ja da er det bortimot umulig å få det bedre og sterkere.

Egentlig er det ikke mer å si enn Løp og Kjøp, for Merriweather Post Pavilion vil stå igjen som en klassiker!

10/10


Animal Collective på myspace