Mando Diao har tidligere blitt ansett som et av de beste indiebandene i Skandinavia, men den tiden er for lengst forbi. Etter akselererende salgstall og meget kvalitetsrike utgivelser er Give Me Fire! Mando Diao's første plate i regi av plateselskapet Universal. Ikke veldig mye er forandret. Björn Dixgårds fascinerende 50-tallsstemme og den litt skitne og pure rockesounden sitter fremdeles som støpt, men selve uttrykket er nytt. Nytt og udefinerbart.

Hva er det egentlig som skjer når et indieband blir en del av et enormt plateimperium? Får bandet fortsatt siste ord i produksjonen, eller er blir det en slags «strings attached»-avtale – blir musikken plutselig styrt av dresskledde mennesker, ute etter profitt?
Undertegnede skal ikke understreke sine fakta her, men mer uttrykke sin mistanke. Mando Diaos uttrykk kan sees på som mer tilgjengelig, mer listemusikkpreget og mer i den retningen både The Killers og Kaiser Chiefs som indieband har utviklet seg gjennom årene – mot musikk som tiltaler høyere salgstall.

Singelen «Dance With Somebody» (nei, ikke en Whitney Houston-cover) er den som vitner om den største forskjellen fra tidligere utgivelser, ettersom den til tider kan virke som en blek kopi av en tilfeldig Depeche Mode-låt. En meget lyttbar låt, men ikke med den særegne kvaliteten Mando Diao tidligere har stått for.
For oss nostalgikere som liker gamle-Mando best, er det med lettet hjerte man finner en stor del av låtene på plata akkurat som de har vært, men likevel løftet til et nytt nivå.
Åpningssporet «Blue Lining, White Trenchcoat» er hardtslående og energifylt, «High Heels» kunne vært laget av Jack White på en god dag, og «The Shining» er kanskje den beste svenske rockelåten gittt ut på en god stund.

Med plater som "Ode to Ochrasy» i ryggen har Mando Diao likevel gjort det vanskelig for seg selv. Siden den har femten mer eller mindre perfekte spor kommer nok aldri Give Me Fire! til å nå helt dit opp, men verdt kjøpet er den nok likevel. Så får vi håpe Mando Diao henter fram mer av sitt gamle og eksepsjonelle selv til neste utgivelse.

7/10

Mando Diao på Myspace