Det beste ved å være glad i musikk er at det alltid finnes noe der ute du ikke har hørt før, noe du ikke visste du likte, noe som blåser deg bort ved første lytt. Det er ikke ofte det skjer, men når det først hender blir man fylt til randen av glede. Så kommer spørsmålet, hvordan skal man formidle denne skatten? Mitt svar på dette var et lite bidrag på Musikknyheter.no.

Staff Benda Bilili er et band litt utenom det vanlige. Det er en gjeng med poliorammede gatemusikanter som holder til i området rundt dyreparken Kingshasa. De patruljerer gatene på sine trehjulte hjemmelagde rullestoler. Du legger deg ikke ut med dette bandet, i Kingshasas gater er en egen justis blant de hjemløse og Staff Benda Bilili blant bossene for de handikappede. De beskytter og tar vare på gatebarnene som holder til i deres område. Rockemyten leves og til det fulle med mange kvinnelige bekjentskaper, alkohol og diverse andre naturpreparater.

To gitarister og en tight, leken rytme seksjon er hovedbestand delen av Staff Benda Bilili. Lydbildet er godt forankret i den typiske kongolesiske musikktradisjonen, soukous. Man hører også godt sort amerikansk musikk i lydbildet, blant annet en frekk liten remake av James Browns Sex Machine. Andre sammenligninger er afrikanske helter som Fela Kuti og jeg vil også driste meg til å si Amadou & Mariam. Og trekke linjer til Buena Vista Social Club vil nok heller ikke være feil, selv om jeg syntes Staff Benda Bilili er mer potent og frekt. Besetningen er i hovedsak voksne menn i 50 års alderen, men de har som seg hør og bør med seg en wonderkid. Den 17 år gamle Roger Landu, gategutten som har funnet opp sin egen enstrenger. En blikkboks med en gitar streng. Landu gir musikken en nydelig frisk bris av noe deilig du ikke har hørt før.

Er du fortvilet over snøens comeback her i nord?? Fortvil ikke Très Très Fort er innspilt utendørs i ly av kveldsmørket på bandets hjemmebane. Man hører gresshoppen og frosken synge med i bakgrunnen. Lukk øynene og håp at en festival i Norge er smarte nok til å booke dem til en av sommerens festivaler. Staff Bender Bilili skal etter sigende på Europaturne i år.

10/10

Eivind Bisgaard Sundet er gjesteskribent på Musikknyheter.no

Hør musikken på Myspace