”Engangsgrill” er en split-skive mellom Darkthrones Fenriz og Carpathian Forrests Nattefrost. To markante personligheter innen norsk black metal siden den spede begynnelsen 20 år siden. Skiva består av låter, henholdsvis tre fra Fenriz og fem fra Nattefrost, som av ymse grunnner ikke har fått plass på tidligere utgivelser. Doom, black metal og rock forsones her til glede og uhygge for den svorne metal-fan.

Fenriz’ tre låter blei spilt inn allerede i 1993. Meninga var en fullengder med hovedvekt på doom ala Pentagram, Candlemass, sleep ++, men det blei bare med tre låter. Disse har aldri tidligere vært utgitt og Nattefrost måtte visstnok rippe de fra en gammel kassett og over til et mer moderne format. Her snakker vi old school! Lydmessig er det som vanlig ikke akkurat overprodusert. Det høres ut som en gammel demo-tape, kanskje ikke så rart….men feelinga man finner på tidligere soloutgivelser fra samme mann er definitivt til stede. Kvaliteten kan diskuteres frem og tilbake, det er uansett spennende å høre ”nye” opptak av Gylve anno -93. Låtene er sløye og dooma med en tidvis orginal og uforutsigbar vokal. Selv om jeg gjerne skulle hørt låtene med brutalt feit lyd må jeg si at den skranglete og ”øvingslokale”-aktige lyden har sin sjarm og gir inntykket en ekstra dytt.

Nattefrost har de siste fem låtene på skiva og kjører mer kjent stil. Stygg black metal innspilt mellom 2002 og 2008 i div ”shabby studios and rotten rehearsal rooms” rundt om. Han har fått med seg bl.a. Faust og Dirge Rep på et par låter i tillegg til deltakelse fra andre kjenninger innimellom. En del samplinger er det og han har tatt med sin tolkning av låta ”Uskyldighet” som tidligere er utgitt på Jokke-tributen. Nattefrost er ivrig på å fortelle at dette IKKE har noe med den nye ”Nattefrost”-skiva å gjøre, bare gamle låter han hadde lyst til å gi ut. Ganske opplagt, men også ganske betryggende.

Engangsgrill må sies å være mer som en kul kuriositet å ha fremfor en ny metalklassiker. Låtene, særlig mot slutten, høres mer ut som en oppsamling av låter som ikke har vært bra nok til tidligere album, men som får plass her. Det er ikke kjedelig, det er bare ikke like fett som mye annet disse gutta har gitt ut. Alt i alt en grei skive å ha i samlinga, særlig vinyl-utgaven.

5/10Engangsgrill på Myspace