For ikke lenge siden ga plateselskapet Sub Pop ut en herlig deluxe edition fra Red Red Meat, og nå slår de på stortrommen igjen. Denne gangen for det skotske bandet The Vaselines og deres korte, men svært innflytelsesrike historie. For det ble bare med to ep-er og en fullengder i perioden de var aktive på slutten av 80-tallet, men likevel har bandet inspirert en hel generasjon av indiefrelste musikere med sin lo-fi skranglepop. At også Kurt Cobain var en av de som hyllet The Vaselines har nok heller ikke lagt en demper på hvilken betydning disse skottene har hatt for musikkhistorien.

Mange vil nok også nikke gjenkjennende til låter som Jesus Wants Me For A Sunbeam, Molly’s Lips og Son Of A Gun, alle tre covret av Kurt Cobain og hans Nirvana i sin tid, men disse er langt ifra de eneste høydepunktene man finner på Enter The Vaselines. Tidligere har denne vært utgitt under navnet The Way Of The Vaselines, dog med et helt annet cover og uten bonusdisken man finner på årets reutgivelse. Men man kunne godt klart seg uten bonusdisken, for verken de tidlige demoene eller liveopptakene fra Bristol og London er så altfor mye å hoppe i taket for, der de blir levert med en lyd som er så som så. Likevel, for de spesielt interesserte er det nok som gull å regne.

Vi andre kan heller glede oss over den kronologiske gjennomgangen av The Vaselines-låter man finner på disc1. Først låtene fra Son Of A Gun EP, deretter fra Dying For It EP og tilslutt fra bandets eneste fullengder, Dum Dum. Her finner man den ene herlige, skranglete lo-fi-låten etter den andre, og forutenom de nevnte låtene som Nirvana har covret finner man høydepunkter i blant andre You Think You’re A Man, Monsterpussy, Dying For It og The Day I Was A Horse. Og slik kunne man egentlig fortsatt og endt opp med å nevne alle de nitten låtene man finner på disc1 av Enter The Vaselines. For så bra og interessante er de, selv i sin enkle fremførelse med bare gitar og trommer.

Det er med andre ord lett å forstå hvorfor det er så mange som har lagt sin elsk til disse skottene. The Vaselines leverte rett og slett briljant musikk i sin tid, det er bare så synd at de ga seg så altfor tidlig.

8/10

PS: The Vaselines fant hverandre igjen i 2008, og har siden den tid gjort noen konserter i Storbritannia og USA, samt at de skal spille på årets Primavera Sound festival i Barcelona 28. mai.


The Vaselines på myspace