De går ikke spesielt fort frem låtene til Grizzly Bear, verken nå eller tidligere, og det gjør heller ingenting. For sakte, men sikkert kryper tredjeplaten deres, Veckatimest, inn under huden på deg og blir værende der lenge. Veldig lenge. Faktisk, når den først har kommet inn, så slipper den aldri ut igjen, og det er som om man har blitt en ”grizzly for life”.

Med tanke på de skyhøye forventningene som har lagt over Grizzly Bears skuldrer etter kritikkersuksessen Yellow House fra 2006, så er det smått imponerende. Men, som sine Brooklyn-kollegaer Animal Collective, så leverer de knallgodt under press, og det å lete frem superlativer som ”årets vakreste” og ”årets beste” viser Veckatimest stor rettferd.

Store ord? Ja, kanskje det, men samtidig viser Grizzly Bear seg fra sin aller beste side, med en plate der vakre harmonier virkelig står i sentrum. Og som nevnt innledningsvis, låtene går ikke fort fremover, men istedenfor blir man invitert inn i Grizzly Bears univers, et univers der låtene, i sin aller fineste utførelse, bare svever rundt en og man blir del av en drømmeverden skapt av Grizzly Bears egne musikalske premisser.

For Grizzly Bear går litt sine egne veier, selv om sideprosjektet til Grizzlys Daniel Rossen, Department of Eagles, viste tegn på retningen med platen In Ear Park i fjor og der Fleet Foxes benyttet seg av like vakre vokalharmonier på sin debutplate som det Grizzly Bear gjør her. Likevel, med sin blanding av folkpop, eksperimentell rock og Beach Boys-inspirasjon (hør fantastiske Two Weeks), så blir Grizzly Bear noe helt eget og nærmest nytt i musikkverden. Herlig og vakkert!

At det i tillegg er helheten som gjør Veckatimest til en slik strålende plate burde nok ikke komme som et sjokk etter å ha lest så langt, men likevel kommer man heller ikke unna enkeltlåter som nevnte Two Weeks, det jazzaktige åpningssporet Southern Point, eksperimentelle Fine For Now, og (her kommer det igjen) vakre While You Wait For The Others. Det blir neppe finere enn dette i år.

Så gi platen en sjanse til å krype inn under huden på deg, og la den bli der. Det har den i hvert fall gjort med meg.

9/10


Grizzly Bear på myspace