I 2005 debuterte Code med skiva “Noveau Gloaming” til strålende kritikker. “Nyskapende” og “unikt” var superlativer som ble trukket frem for å forklare dette mørke eposet. Men det var i 2005. Nå, fire år etter, kommer oppfølgeren; “Resplendent Grotestque” på Tabu Recordings. Aort, Kvohst og Vicotnik som utgjør bandets kjerne har lang fartstid fra andre metalband. På denne skiva har de ikke vært snauere enn at de har med seg Adrian Erlandsson fra At The Gates på trommer.

“Resplendent Grotestque” fortsetter på mange måter der forrige skiva slapp, men låtene har tatt ytterligere ett skritt i den progressive retninga. Når bandmedlemmene også spiller eller har spilt i band som DHG, Void og Ved Buens Ende sier det seg vel selv at det intrikate og progressive får stort spillerom. Vokalen veksler hyppig mellom clean og mer hissig skriking. Variasjonen er i og for seg bra nok, men den klare vokalen føles noe stillestående når den går for lenge. Intensiteten dabber av og det er ikke like spennende lenger.

Teknisk ligger Code høyt opp på skalaen. Skifter, forskyvninger og kompliserte riff er gjennomgående for hele skiva. Kan se for meg at godeste Erlandsson har vel så mye å stri med her som hos sine svenske ex-kompanjonger. Ros til bandet for å kjøre på med sin egen greie. Dette er ikke musikk til massene for å si det sånn. Men nå er jo ikke alt så forbanna vrient hele tiden her da. Låta “Possession is the medicine” for eksempel er en strålende rett-fram låt med både streit takt og catchy riffing. To låter lenger ut kommer “I hold your light” som er helt motstridende. Her er det rolig og dyster melankoli som kjører bilen.

Med “Resplendent Grotestque” beviser Code at de besitter drøye ferdigheter og så definitivt er et band å regne med. På den annen side blir noen låter og partier overdrevent langtekkelige. Det er vanskelig å holde fokuset oppe gjennom hele skiva, men til tider funker det veldig bra. Liker du de andre norske banda som er nevnt her bør du absolutt gi denne plata en lytt.

6/10


Code på Myspace