Dette, kjære medborger, er staten Muse vil at du skal besøke med sitt hjertevarme, oppblåste, noen ganger fantastiske og ofte sjokkerende femte album. Kanskje var du en del av den store skattejakten som ledet oss verden over, for å markere landegrensene i den nylig opprettede stat, skattejeger eller ikke, du har uansett fått med deg at gjemt på denne skiven finnes det et spor som er 15 minutter langt, med navnet ”Exogenesis Symphony. Muse har virket satt som mål å overgå seg selv, og føre fansen videre inn i den dype kjærligheten som allerede er skapt. Men reisen til sentrum av dette nye landet Muse har opprettet, vil bli lang og krevende.

Muse har alltid vært overstadig ambisiøse, men denne gangen har de tatt steget ut i verdensrommet. United States of Eurasia er som Bohemian Rhapsody, bare dratt baklengs gjennom fuglekassen og krysset med samtlige nasjonalsanger verden over. Men en borger skal alltid stille seg kritisk til staten og dets styresett, ikke sant? Citizen Erased er derimot en voldsom påminnelse om hvorfor vi alle er blitt så glade i Muse. Når de for alvor tar av, er de helt upåklagelige. ”Resistance” er noe vanskelig å forstå, og Bellamy sine klager om ”tankepolitiet” blir fort nå vage, noe som hentes opp av Muse sine musikalske evner, og resultatet blir meget menneskelig, på mange måter.

MK Ultra kunne når som helst sneket seg inn som en B-side på et hvilket som helst tidligere album. Derimot vil Unnatural Selection brekke alle ben i kroppen din, det er en låt som både brenner og briljerer. Band har som evne å ta opp sine tidligere storheter. Forståelig er det, noen minnesmerker må jo settes inn på de store åpne plassene i sentrum av hovedstaden. Undisclosed desires og den horrible I belong to you er forsøk på å gjenskape storhetstiden da Muse var i krig gjennom Supermassive Black Hole.

Det er øyeblikk som dette som viser hvilken stat dette kommer til å bli. Mye tyder på at innbyggerne snart vil strømme ut i gatene, med brennende fakler og illsinte tilrop. Alle misfornøyd over hva de er blitt tilbudt. Heldigvis har alle land sin helt, og denne gangen er det Exogenesis Symphony som kommer farende på sin hvite hest. Trioen Overture, Cross Pollination og Redemption er mer enn en helt, det er en forbausende dramatisk og spennende hærfører som tar borgerne tilbake inn i varmen.

Det er snart valg i den norske stat, og foreløpig foreslår vi at stemmeretten benyttes i landet Norge. Det er enda noe tidlig å berike seg ut i riket Muse har skapt for oss. Konseptet bak albumet, er nyskapende, interessant og elskverdig. Rent musikalsk sett er det noe vi kjenner altfor godt fra før, og det blir kjedelig. Vi kjenner alle lusa på gangen. Er det noe jeg vil ønske med av Muse neste gang det skal stilles til valg. Muse, kan dere være så snill å være like sinnssyke og voldsomme som vi vet dere kan?

6/10