Det er bare 9 måneder siden Lama ga ut debuten Guidebook to Lamaland. De er nå tilbake med Look What You Made Us Do. I mai i år uttalte jeg at jeg var meget spent på hvordan Lama fremstår på plate. Derfor er det meget spennende og interessant å endelig få lytte til resultatet. Det første som slår meg er at det er noe ganske andre boller fra hva vi fikk oppleve sist vi høre Lama på plate. Lama har vokst, både musikalsk og fysisk.

Åpningssporet Beginning starter enkelt med en vokal som manes frem. Det kan minne om en munk i meditasjon. Landskapet vi er i ferd med å bevege oss inn i er mørkt, dystert og fylt av mystikk. De hamrende, skarpe basslinjene bygger opp mot et storslått mellomparti som inneholder merkelige lydeffekter hvor det er vanskelig å sette fingeren på hvilket instrument som spilles. Det er psykedelisk, men enkelt. Wakeup Call bygges opp akustisk, kun for å fyres av med tung bass i et dypt lydbilde. Vokalen og koringene skaper igjen bildet om at du treffer munker midt i sin prosess for å omvende deg. Du skal åpnes opp for reisen Lama vil dra deg med på. Det hele er så lettere psykedelisk, at det kanskje vil prelle rett av som vann på teflon, mens andre vil bli helt fanget og forelsket i lydbildet.

Lama benytter seg noe av den samme formelen gjennom flere sanger. Begynne rolig, interessant/psykedelisk oppbygning for å ende opp i et sammensurium av instrumenter og avslutte rolig. Det høres meget gjennomført ut, men kreativiteten kunne gjerne variert tidvis litt bedre. Det er først og fremst instrumentene og det instrumentale som gjør at Lama forblir interessante og nyskapende. Stemmen benyttes som et ekstra instrument, og måten de gjør det på fortjener en stjerne i margen.

Etter at du har hørt gjennom platen kommer du ikke nødvendigvis til å huske enkeltspor. Det er det helhetlige bildet sanger som Streets, Came Through Stone to Get Here og Fighting danner som vil sitte igjen i minnet. Lama viser på Then You’ll See og Tell Me at stemmen ikke kun er et instrument, men en måte å formidle gode tekster. De er kreative, men kunne gjerne prøvd seg enda litt lengre inn i det de skaper. Det er i aller høyeste grad et godt tilskudd til en sjanger det ikke er altfor mye av i det åpenlyste musikkmiljøet i landet. Albumet Look What You Made Us Do var den bekreftelsen vi ventet på etter å ha sett og hørt Lama i vår.

8/10