For kort tid siden slapp stonerfunkbandet Clutch sitt niende studioalbum. Kvartetten fra Maryland har siden begynnelsen av 90-tallet gått fra det mere seige og utilgjengelige til dagens mere uptempo og gladgroovy uttrykk. En lang og interessant reise, men en viss form for stagnasjon på de siste skivene må det sies å ha vært. Det låter ikke like nytt og freskt som det en gang gjorde, kommersialliseringen har sneket seg inn, men en ny skive fra Clutch er uansett alltid moro.

"Strange Cousins From The West", som skiva heter, faller naturlig inn i rekka av Clutch-utgivelser. Som niende plate ut holder den høy standard sammenlignet med mange andre niende-plater fra band som for lengst burde lagt seg. Vokalist Neil Fallon sa i et intervju at "Den dagen Clutch ikke greier å fornye seg, det er dagen vi legger opp." Vel Neil, jeg sier ikke at den dagen er kommet, men her gjelder det å holde sansene skjerpet, for et par skiver til i samma tralten så ser det kjapt stygt ut.

Nå høres jo dette plutselig ut som en skikkelig døv skive, men det er det så absolutt ikke. Clutch rocker og groover og har et realt balletak på sub-sjangeren de har vært pionèrer for i snart 20 år. Låta "50 000 Unstoppable Watts" er skivas toppkort og funker gang på gang. En annen låt som kommer snikende etter noen lyttinger er den spenstige "Struck Down". Enkeltpartier i flere av låtene funker som faen de og, mens andre blir intetsigende fyllstoff. Skiva har egentlig litt av det meste og passer nok en stor skare uten at den treffer innertier hos de fleste.

Clutch har mistet en del fans underveis, men fått seg utallige mange nye. Fra å være et sært undergrunnsband headliner de nå store festivaler og har ingen problemer med å fylle sentrum Scene her i Oslo. Til tross for upåklagelige ferdigheter og produksjon er ikke "Strange Cousins From The West" Clutch sitt beste album. Til det er låtene for like og uorginale. Samtidig er det null problem å høre deres distinkte sound, så for fans er dette selvsagt et must-hear. Det funker greit, men det begynner å bli på tide å reise seg opp og komme seg videre.

6/10

Clutch spiller på Sentrum Scene 14 Nov. Anbefales!
Clutch på nett