Kort oppsummert: Big Star ble dannet i 1971 og frontet av Chris Bell og Alex Chilton. Sistnevnte kanskje bedre kjent som vokalist i The Box Tops, bandet med (den ene) hiten, The Letter fra 1967. Etter debuten #1 Record (1972) takket Bell for seg (han døde i en trafikkulykke i 1978), mens Chilton og Big Star fortsatte og spilte inn to album til før bandet tok en pause i 1974. Det tredje albumet ble imidlertid ikke utgitt før fire år senere. Big Stars periode på sidelinjen varte helt til i 1993 da de ble gjenforent med en ny lagoppstilling, blant annet med rekruttene Jon Auer og Ken Stringfellow fra The Posies. Bandet er fortsatt aktiv.

Man kan trygt slå fast at Big Star fikk svært mangelfull oppmerksomhet med sine utgivelser på 70-tallet. Lite radiospilling, dårlig platesalg og få spillejobber. De ble oversett og fikk aldri det kommersielle gjennombruddet de fortjente. Når man lytter til denne juvelen av en utgivelse, er det helt utforståelig. Her er det tydeligvis menn i dress bak kulissene som ikke har gjort jobben sin. Heldigvis har Rhino Records påtatt seg ansvaret med å formidle Big Star til omverden.

Keep An Eye On The Sky er en unik samling som inneholder 98 sanger fordelt på fire CD´er. 52 sanger er ikke utgitt tidligere. Her er demoer, alternative innspillinger og live- og coverlåter. I tillegg får du låter fra Bells tidligere band, Rock City og Icewater, og fra bandets tre utgivelser på 70-tallet, nevnte #1 Record, Radio City og Third/Sister Lovers, samt en liveinnspilling fra Memphis i 1973. Tidsrommet strekker seg fra 1968 til 1975, noe som betyr at her også er innspillinger fra før dannelsen av Big Star.

Jeg får tårer i øynene når jeg lytter til denne boksutgivelsen. Det er en salatbolle med godbiter, som forfører meg med et variert utvalg av låter fra akustiske ballader via psykedeliske harmonier til fenomenale pop- og halvprogressive rockelåter. Det er en mixmaster av Big Stars britiske og amerikanske inspirasjonskilder som The Beatles, The Kinks, The Byrds og The Beach Boys. I tillegg rister Big Star sammen elementer fra sørstatsrock, country og soul til en herlig musikalsk dressing av de sjeldne. Samtidig hører man også hvilke band de må ha inspirert, deriblant REM, Teenage Fanclub og The Jayhawks.

Det er fantastisk å få muligheten til å fordype seg i Big Stars karriere gjennom denne utgivelsen. Rett og slett en stor opplevelse!

10/10

Big Star på MySpace