Skweee er en relativt ny sjanger og kan beskrives som en blanding av funk, hip-hop og elektronisk musikk. Sjangeren oppstod i Skandinavia for omtrent to år siden. Dødpop er foreløpig det eneste plateselskapet i Norge som spesialiserer seg innen skweee. Dødpop Vol. 1 er en samling låter fra diverse norske og internasjonale skwee-artister.

Åpningssporet Tirsdag av Melkeveien vs. Niño setter standarden. Man får følelsen av at musikken faktisk dras ut av synthene og squeezes gjennom kabler og spretter ut av høytalerne. Som om en litt for stor ball skyter ut av enden på et rør – i takt.

Noen av låtene bærer større preg av de ovennevnte distinksjonene enn andre. Jeg vil si noen er rene electronicalåter. For eksempel Beatbullys to bidrag Skweed og Buck fergen. Andre tar med seg mer hip-hop til festen, for eksmepel Hedmarks låt We put he world on it featuring Sadat X og Twan. Diversiteten er imidlertid til skivas beste. Rene electronicatemaer uten vokal kan fort bli drøyt i lengden.

Musikken som helhet gir et slags inntrykk av gamle videospill på droger. Space Invaders på syre eller noe. Det er en egenartet sound som rykker dansefoten. Jeg var imidlertid på slippfesten til Dødpop vol. 1 på Blå 18. september, og jeg må innrømme at det funker bedre live. Skiva er kul, men den når ikke de høyder DJene gjorde på konsert. Skwee er allikevel noe som definitivt anbefales for de som er gira på en videospilltripp til funky electronica beats.


5/10


Dødpop på MySpace